Zware aardbeving Mexico eist 217 levens

In verschillende steden zijn meerdere gebouwen ingestort. Het is de tweede zware aardbeving in Mexico deze maand.

Hulpverleners ruimen puin in Mexico City na de tweede zware aardbeving binnen een maand.
Hulpverleners ruimen puin in Mexico City na de tweede zware aardbeving binnen een maand. Foto Ronaldo Schemidt/AFP

Mexico is dinsdag getroffen door een zware aardbeving waarbij minstens 217 doden zijn gevallen. Meerdere gebouwen zijn door de aardschokken ingestort/ Reddingswerkers zoeken in het puin naar overlevenden, meldt persbureau AP.

De gouverneur van de staat Morelos zegt dat er 71 doden zijn gevallen in zijn regio, meldt Reuters. Autoriteiten zeggen ook dat de aardbeving levens heeft gekost in de staat Puebla en de staat Mexico.

Het epicentrum was ongeveer 120 kilometer ten zuidoosten van Mexico-Stad. Volgens de burgemeester Miguel Angel Mancera zitten meerdere mensen vast onder het puin. De Mexicaanse president Pena Nieto zegt dat er 44 gebouwen zijn ingestort in de hoofdstad waar zo’n twintig miljoen mensen wonen.

Grote paniek

Op lokale televisie is te zien dat straten van de hoofdstad vol liggen met puin. In diverse gebouwen brak brand uit. Duizenden mensen gingen in paniek de straat op. Auto’s werden bedolven onder het puin.

Twitter avatar BNONews BNO News WATCH: Dramatic video shows the moment a building collapsed after the earthquake in central Mexico https://t.co/1c44E2sisw

Volgens het Amerikaanse U.S. Geological Survey was er sprake was van een kracht van 7,1 op de schaal van Richter. Mexicaanse seismologen maten eerder een kracht van 6,8. De aardbeving vond plaats op 51 kilometer diepte.

Het internationale vliegveld van Mexico-Stad heeft meerdere vluchten tijdelijk opgeschort naar aanleiding van de aardbeving. Gebouwen van de luchthaven moeten geïnspecteerd worden om vast te stellen wat de schade is.

Tweede zware aardbeving deze maand

Eerder deze maand werd Mexico ook al getroffen door een zware aardbeving. Daarbij kwamen minstens 90 mensen om het leven. Het was één van de zwaarste bevingen in de Mexicaanse geschiedenis.

Dinsdag was het toevallig ook precies 32 jaar geleden dat Mexico getroffen werd door de zware aardbeving van 1985. Daarbij kwamen duizenden mensen om het leven.