Recensie

Recensie Film

Zoveel meer dan een activistische film

Documentaire Matthew Heineman maakte een documentaire over de activist-journalisten van Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS). Met een unieke en inspirerende film als resultaat.

Hamoud Al-Mousa, een van de oprichters van Raqqa is Being Slaughtered Silently.
Hamoud Al-Mousa, een van de oprichters van Raqqa is Being Slaughtered Silently.

Afgelopen week waren ze in Nederland. De activist-journalisten van Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS), een burgerjournalistiek initiatief uit de Syrische stad die in 2014 werd overgenomen door IS en door gebrek aan verslaggevers ter plaatse van de internationale radar verdween. Dankzij RBSS werden de openbare executies en mensenrechtenschendingen van IS via sociale media aan de wereld bekendgemaakt, een initiatief waarvoor de groep in 2015 werd bekroond met de International Press Freedom Award van het Amerikaanse onafhankelijke Committee to Protect Journalists.

Rondom die prijsuitreiking filmde en interviewde de Amerikaanse documentairemaker Matthew Heineman de leden van de groep die in Duitsland en Turkije in ballingschap leven. De film is om veel redenen een unieke en inspirerende, zo niet activerende must-see. Om te beginnen natuurlijk de getuigenissen en ooggetuigenverslagen van de groep zelf. Veel van het materiaal in de film is door henzelf gefilmd en geeft een vaak ondraaglijk overzicht van de realiteit onder IS.

Lees ook het interview: In het geheim berichten uit IS-hoofdstad Raqqa

Maar de film gaat ook over de tol die de RBSS-leden voor hun werk betalen, en is daarom zoveel meer dan een activistische film. En hij gaat nog dieper: een scène waarin twee broers een IS-propagandafilmpje bekijken waarin hun vader wordt geëxecuteerd omdat hij weigert zijn zoons te verraden, gaat niet alleen over hun pijn, maar uiteindelijk over al die vragen die we ons ten aanzien van (bewegende) beelden moeten blijven stellen: of we wel kunnen kijken naar mensen die andere mensen geweld aandoen; en over hoe een scherm zowel een filter kan zijn tussen jou en de wereld, als een open wond. Zoals in het geval van deze film.