winkels

Winkelleegstand loopt terug, behalve in middelgrote plaatsen

De leegstand van winkelpanden is afgelopen jaar iets teruggelopen. De leegstand daalde van 8,4 naar 7,4 procent. Maar in veel middelgrote gemeenten– 50.000 tot 100.000 inwoners – is dat niet te merken. Daar staat gemiddeld één op de acht winkels in het centrum leeg, concludeert adviesbureau Dynamis Vastgoedconsultants in een jaarlijks onderzoek naar de Nederlandse winkelmarkt. In ongeveer de helft van deze plaatsen nam de leegstand verder toe. Tekenend zijn de voormalige V&D-gebouwen, zegt Dynamis. In de grote steden hebben die bijna allemaal een nieuwe bestemming gekregen, maar in zogeheten ‘ondersteunende winkelgebieden’ in iets kleinere steden staat 72 procent nog altijd leeg. Middelgrote plaatsen zouden er goed aan doen het winkelaanbod te verkleinen, schrijft Dynamis. (ANP)