Verwarring over ‘burgerslachtoffers’ bij militaire oefening Wit-Rusland

Een helikopter zou op de hei bij Minsk per ongeluk een raket hebben afgevuurd. Russische media ontkennen dat er slachtoffers zijn gevallen.

Helikopters vliegen tijdens 'Zapad 2017'.
Helikopters vliegen tijdens 'Zapad 2017'. Foto: Russische ministerie van Defensie

Tijdens de ‘Zapad 2017’-militaire oefening van Rusland en Wit-Rusland zijn mogelijk twee burgers ernstig gewond geraakt. Een militaire helikopter zou per ongeluk een raket hebben afgevuurd op een groepje toeschouwers.

Dinsdag zette de Russische website 66.ru een filmpje online van het vermeende incident. Het ongeluk zou maandag zijn gebeurd – kort voordat de Russische president Poetin de troepen kwam inspecteren.

Bekijk hieronder het filmpje:

Volgens de site zouden de raketten op de helikopter, een KA-52 die laag overvloog, door een technische storing per ongeluk zijn geactiveerd. „Minstens twee auto’s zijn verbrand, en twee mensen zijn ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht”, aldus een bron van de website. Mogelijk zouden de slachtoffers journalisten zijn die verslag deden van Zapad.

Onbemande militaire truck

Rusland ontkent echter dat er een incident met slachtoffers was. Volgens Russische staatsmedia zou het Westelijke Militaire District van het Russische Defensieministerie bevestigen dat er een incident is geweest, maar zou een onbemande militaire truck zijn geraakt. Het filmpje zou op een ander moment zijn gemaakt. Volgens de doorgaans goed geïnformeerde Petersburgse nieuwssite Fontanka zou er wél een incident zijn geweest waarbij één persoon gewond raakte.

Lees ook de reportage die correspondent Steven Derix maakte van ‘Zapad 2017’: Poetins tanks rollen over de hei bij Minsk