Van Vleuten pakt wereldtitel tijdrijden

Ook de zilveren medaille is voor Nederland. Anna van der Breggen was 12 seconden langzamer dan haar landgenote.

Foto Marit Hommedal/AP

Annemiek van Vleuten is wereldkampioen tijdrijden geworden in het Noorse Bergen. In het heuvelachtige parcous van 21,1 kilometer maakte de 34-jarige wielrenster het verschil in de afdaling. Ze won de wedstrijd in 28:50.32 en was daarmee twaalf seconden sneller dan haar landgenote Anna van der Breggen (29:02.51).

De Australische Katrin Garfoot pakte net als vorig jaar de bronzen medaille. Ellen van Dijk, de winnaar van de regenboogtrui in 2013, eindigde teleurstellend als vijfde. Van Dijk won met haar ploeg Sunweb eerder dit WK de ploegentijdrit.

Knappe comeback na val in Rio

De Wageningse Van Vleuten komt van ver. Dertien maanden geleden ging ze in gewonnen positie hard onderuit tijdens de wegwedstrijd op de Olympische Spelen in Rio. De gouden medaille ging uiteindelijk naar Van der Breggen.

Lees ook het achtergrondartikel van NRC-redacteur Dennis Meinema: Ze is niet langer ‘het meisje van de val’

Voor de camera van de NOS liet Van Vleuten weten:

“Je hebt ups en downs in topsport. Downs maken de ups misschien nog mooier. Ik was natuurlijk liever niet gevallen in Rio, maar dit maakt mijn verhaal wel nog specialer”.