Toespraak Aung San Suu Kyi

Birmese leider: Rohingya kunnen veilig terug

Na lang zwijgen heeft de Birmese leider Aung San Suu Kyi zich maandag uitgesproken tegen het geweld in het land. In een toespraak zei ze dat ze al het geweld en schendingen van mensenrechten veroordeelt, maar ze noemde geen partijen bij naam. Ook zei ze dat de gevluchte Rohingya „veilig” kunnen terugkeren.

Om terug te keren moeten de vluchtelingen een ‘verificatieproces’ doorlopen. Dit betekent dat de vluchtelingen Birma in mogen als ze bij de grens met Bangladesh hun identiteitsbewijs kunnen tonen. Bij het verlaten van het land moesten ze hun papieren inleveren.

Suu Kyi zei dat ze erg meeleeft met de mensen die lijden onder het geweld en dat ieder die de mensenrechten ondermijnt, vervolgd wordt. Ook zei ze dat sinds 5 september niet meer gevochten wordt en dat, anders dan BBC-beelden tonen, geen dorpen zijn platgebrand.

De Rohingya vormen een minderheid van 1,1 miljoen mensen in het boeddhistische Birma (53 miljoen inwoners). Ze zijn al decennia doelwit van geweld. De situatie escaleerde eind augustus toen Rohingya-rebellen aanvallen uitvoerden op politieposten. Sindsdien zijn 412.000 Rohingya naar Bangladesh gevlucht, uit angst voor geweld van het Birmese leger. De VN hebben het geweld bestempeld als etnische zuivering.

Aung Sang Suu Kyi is feitelijk leider van Birma en won in 1991 de Nobelprijs voor haar strijd voor vrijheid en democratie in het land. Tot maandag had ze het geweld van het leger nog niet veroordeeld. De problemen kwamen volgens Suu Kyi door een „enorme ijsberg” aan ‘desinformatie’ en ‘nepnieuws’.

Het geweld is onderwerp van gesprek tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die deze week plaatsvindt. Suu Kyi is hier niet bij aanwezig, ze is naar eigen zeggen te druk met de crisis in haar eigen land.