Staatsobligaties

Rente op Portugese obligaties daalt na ophoging kredietstatus

De rente op Portugese staatsobligaties is sterk gedaald – een teken van hun populariteit. De effectieve rente op de obligaties met een looptijd van 10 jaar is nu lager dan 2,5 procent. Op het hoogtepunt van de crisis was dit nog 16,4 procent. De reden voor de daling is dat kredietbeoordelaar S&P het land, dat lang de status ‘junk’ had, een hogere beoordeling heeft gegeven. Dat meldt de Financial Times. Portugal heeft nu het iets betere ‘investment grade’, waardoor institutionele beleggers weer staatsschulden van het land kunnen opkopen. Met de daling komt Portugal steeds meer uit de crisis. In 2012 kreeg het land nog de ‘junk’-status en moest het een noodkrediet van 78 miljard euro van het IMF en de EU aanvragen. Het was, na Griekenland en Ierland, het derde land dat gered moest worden. (NRC)