Sinds couppoging

Duitsland verleende asiel aan 196 Turken met diplomatiek paspoort

Sinds de mislukte couppoging in Turkije van vorig jaar juli hebben bijna 200 Turken met een diplomatiek paspoort in Duitsland asiel gekregen. Van de 249 aanvragen uit deze groep kregen sinds half september 2016 in totaal 196 mensen asiel: bijna 80 procent van de aanvragen. Dit melden Duitse media. De asielaanvragen liggen gevoelig, omdat Turkije sinds de couppoging meer dan 100.000 mensen heeft opgepakt die ervan worden verdacht aanhangers te zijn van Fethüllah Gülen, volgens president Erdogan het brein achter de coup. Onder de goedgekeurde asielaanvragen vallen naast militairen diplomaten, rechters en familieleden. Uit de gegevens blijkt dat het aantal asielaanvragen door Turken in Duitsland snel stijgt. Sinds de mislukte coup hebben zo’n 10.000 Turken asiel aangevraagd. (NRC)