Ryanair

‘Geschrapte vluchten door roosters’

Een „eenmalig probleem met de vakantieroosters” van de piloten, dat is de reden dat de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair de komende zes weken elke dag 40 tot 50 vluchten schrapt. Zo’n 400.000 klanten hebben een brief gekregen, meldt de The Guardian. Bestuursvoorzitter Michael O’Leary verontschuldigde zich maandag op een haastig ingelaste persconferentie voor de „chaos die we zelf hebben gecreëerd”. Volgens hem kan 75 tot 80 procent van de vluchten naar een vlucht op dezelfde dag, of met één dag verschil, omgeboekt worden. Ook zal het bedrijf reizigers compenseren. Extra kosten, zoals gemiste hotelnachten of autohuur, gaat het bedrijf dan weer niet terugbetalen. Ook zal het niet passagiers verboeken naar andere maatschappijen.

Over de oorzaak van de roosterproblemen wilde O’Leary niet uitweiden, behalve dat de afdeling planning „te optimistische briefings” had gestuurd. Geruchten dat Ryanair te weinig piloten heeft en in hoog tempo piloten verliest aan andere maatschappijen, wilde hij niet bevestigen. O’Leary was niet lang verontschuldigend. Ontevreden klanten komen wel weer terug, zei hij. „Onze boekingssystemen zitten vol met passagiers die ooit gezworen hebben nooit meer met ons te willen vliegen.”