Promotieonderzoek ‘Inburgeringseisen helpen integratie niet’

De integratie van vluchtelingen en migranten wordt tegengewerkt door een steeds strenger inburgeringsbeleid, stelt promovenda Tamar de Waal. ,,Het inburgeringsbeleid staat op gespannen voet met het Europees recht.”

Het Nederlandse inburgeringsbeleid werkt averechts. Die conclusie trekt politiek filosoof en jurist Tamar de Waal die morgen promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. De integratie van vluchtelingen en migranten wordt tegengewerkt door steeds strengere eisen en dreigende boetes.

Europees recht laat inburgeringsvereisten voor verblijf toe. Maar als deze vereisten worden gesteld, moeten ze bijdragen aan integratie, stelt De Waal. „Dat is evident niet het geval.” Ze gaat een stichting oprichten om meer aandacht voor het probleem te wekken en ze wil tegen de staat gaan procederen. „Het huidige inburgeringsbeleid in Nederland staat op gespannen voet met het Europees recht. Ik wil de rechter vragen te beoordelen of het goed is ingevoerd. We maken zeker een kans.”

Lees ook het interview met Tamar de Waal, onderzoeker inburgering: De perverse kant van twintig jaar inburgeren

Inburgeringswetgeving is de afgelopen twintig jaar steeds strenger geworden. Sinds 2013 is een vluchteling of migrant die in Nederland mag blijven, verplicht zélf te regelen dat hij of zij inburgert: Nederlands leren, examens afleggen over maatschappij en arbeidsmarkt. In de wet werd in 2013 vastgelegd dat iemand die het inburgeringsexamen niet haalt, kan worden uitgezet, maar dat is in strijd met het Europees recht. De laatste jaren zijn de eisen nog strenger geworden. De Waal: „De integratie is een persoonlijk proces dat zij moeten doorlopen. En zij moeten aantonen met examens dat het ze is gelukt om er bij te horen.”

Lodewijk Asscher, demissionair minister van Integratie (PvdA), laat via zijn woordvoerder weten Nederland uniek is als het gaat om de individuele vrijheden en rechten. Het is geen schande om daar expliciet over te zijn en om van nieuwkomers te verwachten dat ze zich verdiepen in onze taal, rechten, plichten, gebruiken en vrijheden, vindt de demissionair minister. Dat helpt hen bovendien om zo snel mogelijk volwaardig mee te kunnen doen.

Asscher vindt het goed om te horen dat mevrouw De Waal een stichting wil oprichten. “Overigens hebben onder meer gemeenten al meer regie gekregen bij de begeleiding van nieuwkomers bij hun inburgeringstraject. We hebben een aantal van de verbeterpunten die ze constateert, de afgelopen periode dus al geregeld.”