In beeld

De pakkenpolitie ligt tijdens Prinsjesdag altijd op de loer

Op Prinsjesdag zien Kamerleden er elk jaar weer bijzonder uit. Vrouwelijke politici steken zich in opvallende jurken, waarbij het hoedje meestal niet mag ontbreken. En ook de mannen doen hun best om strak in het pak voor de dag te komen. Moderedacteur Milou van Rossum bespreekt de meest opvallende outfits.

De koningin van de activistische Prinsjesdag-outfit richt haar pijlen dit jaar op 100 jaar vrouwenkiesrecht. Op haar jurk staat een foto uit 1908, waarop is te zien hoe Emmeline Pankhurst, de oprichter van de Britse beweging voor vrouwenkiesrecht, wordt meegenomen door twee politieagenten tijdens een protest. Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) wil hiermee benadrukken dat er nog altijd te weinig vrouwen in de politiek zijn. Geen al te zorgvuldig gesneden jurk, wel leuk dat het silhouet en de lengte verwijzen naar de mode van 100 jaar geleden.
REMKO DE WAAL/ANP ROYAL IMAGES
De moderne politicus draagt bij voorkeur een blauw pak. Om precies te zijn: een Napolitaans blauw pak, waarbij dat Napolitaans niet slaat op de snit maar op de kleur, die niet te licht is, en niet te donker. Bij dat blauw komt dan liefst een rode das. Jesse Klavers pak heeft de populaire, superstrakke snit die erg geliefd is bij zijn generatie maar die, als we af mogen gaan op wat er de laatste jaren op de catwalks in Parijs en Milaan te zien is geweest, zijn langste tijd heeft gehad.
Stientje van Veldhoven (D66) liet haar jurk ontwerpen door twee jonge modeontwerpers, Amber Jae Slooten en Ariëlle van der Vaart. Hij is gemaakt van biologische, diervriendelijke wol uit Australië. Het resultaat is weinig spectaculair, wel smaakvol. Jammer alleen dat de macramé-ceintuur zo slecht combineert met de pumps en het minitasje.
Kamerlid Peter Kwint (SP) kreeg deze zomer van Kamervoorzitter Khadija Arib een standje toen hij in spijkerbroek en roze overhemd met opgerolde mouwen achter het spreekgestoelte ging staan. Deze outfit is waarschijnlijk een kniebuiging, gezien het jasje én gilet. Maar let op de losse veters, de niet gesloten knopen van het overhemd en gilet, de spijkerbroek en de ironische blik die ervoor zorgen dat Kwint toch lekker dicht bij zichzelf blijft.
Twee jaar geleden droeg Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) een houten hoed die gemaakt was door een hoedenontwerper. Dit keer een gazen hoed van een (aankomend) meubelontwerper. Jammer dat het groen van de hoed zo slecht combineert met dat van de net iets te korte, duurzame jurk. Theo Hiddema (Forum voor Democratie) ziet er zoals altijd uit om door een ringetje te halen, al valt niet helemaal uit te sluiten dat de pakkenpolitie gaat vallen over de lengte.
De relatief beperkte mogelijkheden van het pak zijn optimaal benut door Selçuk Öztürk (DENK). Spannend geruit jasje (een heel geruit pak wordt al snel clownesk) bij een effen broek en gilet, das, pochet en manchetknopen in precies dezelfde kleur oranje. Minpuntje: de antracietkleur van broek en gilet; dat ziet er een beetje goedkoop uit.
Twee studenten ontwierpen het pak van Dennis Wiersma (nieuw Kamerlid, VVD), dat door hemzelf op zijn Facebookpagina werd omschreven als ,,een prachtig stuk MBO-vakmanschap’’. De verrassing van het ogenschijnlijk doodgewone pak zit aan de binnenkant: op de voering van het jasje is de gouden koets afgebeeld. Het vakmanschap had wel een iets minder saaie das verdiend.
Bijna alles is goed aan de outfit van Corinne Ellemeet (GroenLinks): de vrolijke jurk die afkomstig is uit een winkel waar mode van jonge ontwerpers wordt verkocht, het hoedje, de lekker tuttige schoenen. De tas kan er ook prima bij. Behalve die panty’s: niet alleen ouwelijk huidkleurig, ook nog eens veel te glimmend.
Ook Carla Dik-Faber (ChristenUnie) is lid van het vrouwengilde dat de Prinsjesdag-outfit gebruikt om aandacht te vragen voor de goede zaak; zo droeg ze jurken die waren gemaakt van oude PET-flessen en treinbanken. Dit jaar liet ze bij een naaiatelier in Rouveen (gemeente Staphorst) een rok, top en tas maken van oude klederdrachtstoffen. ,,Gehuld in levensverhalen van vele mensen’’, aldus de politica op Twitter. Wederom door en door sympathiek, en bovendien actueel: de Belgische ontwerper Walter Van Beirendonck maakt bijvoorbeeld ook regelmatig gebruik van Nederlandse klederdrachttechnieken. Mooie pofmouw, maar het hoedje ziet er wel heel erg uit als een knutselwerkje.
Kamerlid Gijs van Dijk (ook nieuw, PvdA) is evenmin een fervent pakkendrager. Maar hij deed wel SuitSupply aan voor de gelegenheid. ,,Je komt niet naar de Kamer voor de poespas, en toch doet het me wat’’, zei hij tegen de Volkskrant. Zwarte schoenen waren beter geweest, maar voor een beginner doet hij het niet slecht. En wat een bril.
Nu half Nederland er een heeft, kon het niet uitblijven dat ook in Den Haag de tattoo te zien zou zijn. Nieuw Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA) draagt de hare met verve. Sterker nog: haar korte "sleeve" is precies het contrast dat haar lieve outfit nodig heeft; het krijgt er iets ironisch van. Goeie accessoires ook.