Opnieuw beroep aangetekend tegen celstraf Pistorius

De openbaar aanklager vindt de huidige celstraf van zes jaar te mild en gaat opnieuw in beroep.

De Zuid-Afrikaanse atleet werd in 2016 veroordeeld tot 6 jaar cel.
De Zuid-Afrikaanse atleet werd in 2016 veroordeeld tot 6 jaar cel. Foto Marco Longari/EPA

De openbaar aanklager van Zuid-Afrika heeft beroep aangetekend tegen de straf van Oscar Pistorius. De voormalig paralympisch atleet werd in juli 2016 veroordeeld tot zes jaar cel voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp in 2013, maar justitie vindt de straf te mild. De rechter buigt zich in november over de zaak.

Pistorius werd op in februari 2013 gearresteerd nadat hij vier schoten op de deur van zijn badkamer loste. Zijn vriendin, fotomodel Reeva Steenkamp, zat in de badkamer. Zij werd getroffen en stierf. Pistorius, die ook bekend staat als de blade runner, heeft altijd gezegd dat hij dacht dat het om een inbreker ging.

Verandering strafeis

Het is de derde keer dat de openbaar aanklager in beroep wil tegen de celstraf van Pistorius. In 2014 werd Pistorius veroordeeld voor dood door schuld. Hij kreeg vijf jaar cel. Tien maanden later werd hij voorwaardelijk vrijgelaten, waarop justitie beroep aantekende. In een nieuwe rechtszaak werd de strafeis veranderd naar moord met voorbedachte rade. Pistorius werd in juli 2016 door rechter Thokozile Masipa veroordeeld tot zes jaar cel.

Lees ook het artikel van correspondent Bram Vermeulen over het vonnis: Gerechtigheid of toch klassenjustitie?

Dat was opvallend omdat de openbaar aanklager vijftien jaar cel had geëist. Justitie kon niet aantonen dat de moord met voorbedachte rade was gepleegd. Nu mag de openbaar aanklager opnieuw argumenten aandragen voor een hogere straf. In november zal het Hooggerechtshof oordelen of het hoger beroep er daadwerkelijk komt.