Nieuwe directeur

Hernández Chong Cuy leidt Rotterdamse kunstinstelling Witte de With

Sofía Hernández Chong Cuy
Sofía Hernández Chong Cuy Foto Zach Hyman

De Rotterdamse hedendaagse kunstinstelling Witte de With heeft de Mexicaanse curator Sofia Hernández Chong Cuy aangetrokken als nieuwe directeur. Dat heeft de raad van toezicht maandag bekendgemaakt. Ze volgt per 1 januari de Turkse Defne Ayas op, van wie de twee termijnen van drie jaar als directeur er eind dit jaar op zitten.

Een van de eerste belangrijke taken voor Hernández Chong Cuy zal het vinden van een nieuwe naam zijn voor de kunstinstelling. Twee weken geleden maakte de raad van toezicht bekend dat de kunstinstelling haar naam zal wijzigen, omdat ze de verwijzing naar marineofficier Witte Corneliszoon de With (1599-1658) in de naam in conflict acht „met de waarden waar het instituut voor staat”. Die aankondiging leverde gemeenteraadsvragen op van Leefbaar Rotterdam, waarvan raadslid Tanya Hoogwerf opriep de subsidie in te trekken.

Hernández Chong Cuy woont nu in Brooklyn, New York waar ze curator is bij de Colección Patricia Phelps de Cisneros. In de bijna zeven jaar dat ze daar werkte heeft ze geholpen de grote verzameling Latijns-Amerikaanse kunst te vergroten, tentoonstellingen gemaakt en educatieprojecten georganiseerd in de twee vestigingsplaatsen New York en Carácas, Vorig jaar kondigde de Colección Patricia Phelps de Cisneros een grote schenking in twee delen aan het Museum of Modern Art (MoMa) in New York aan.

Hernández Chong Cuy was in 2013 artistiek directeur van de 9e Bienal do Mercosul in het Braziliaanse Porto Alegre en agent van Documenta 13 in Kassel in 2012. Ze heeft op verschillende plaatsen gewerkt als gastcurator en was directeur van het Museo Tamayo in Mexico-Stad. Ze zal het werk van kunstenaars met wie ze eerder werkte naar Nederland proberen te halen, kondigt ze aan in het persbericht over haar benoeming. In het verleden werkte ze samen met kunstenaars als Allora & Calzadilla, Alejandro Cesarco, Mario García Torres, Andrea Geyer en Sharon Hayes.