Maria raast als orkaan in categorie 5 over Dominica

De vierde grote orkaan van het seizoen is uitgegroeid tot een ‘potentieel catastrofale’ storm.

Het oog van de orkaan Maria nadert maandagavond het eiland Dominica, op een satellietfoto van NASA.
Het oog van de orkaan Maria nadert maandagavond het eiland Dominica, op een satellietfoto van NASA. NASA

De orkaan Maria is maandagnacht als een orkaan in categorie vijf over het eilandstaatje Dominica getrokken en sterkt verder aan op weg naar andere eilanden in het oostelijk Caraïbisch Gebied, meldt persbureau AP. Meteorologische diensten waarschuwen dat de orkaan in kracht zal fluctueren de komende dagen.

Maria, de vierde grote orkaan over de Atlantische Oceaan dit seizoen, bereikte maandagnacht het zeldzame hoogste niveau van de Saffir-Simpson schaal, met windsnelheden van 215 tot 260 kilometer per uur, aldus het Amerikaanse National Hurricane Center. De instantie omschreef de orkaan als „potentieel catastrofaal”.

Maria volgt een pad op weg naar eilanden die onlangs zijn getroffen door orkaan Irma. De Amerikaanse Maagdeneilanden, waaronder Saint Thomas en Saint Croix, en Puerto Rico, maken zich op voor een directe treffer, aldus Reuters. Naar verwachting zal de orkaan woensdag Puerto Rico bereiken.

Er was aanvankelijk niet direct contact mogelijk met Dominica, nadat het oog van de storm er aan land ging. Eerder werden zinken daken van huizen gerukt toen de storm het eiland naderde. De autoriteiten van Dominica hadden scholen en overheidsgebouwen gesloten en mensen opgeroepen om naar schuilplaatsen te gaan.

Ook de ambtswoning van Roosevelt Skerrit, de premier van de eilandstaat, werd daarbij getroffen. Op Facebook deed hij live verslag van de storm vanuit zijn huis.

“Mijn dak is weg. Ik ben overgeleverd aan de genade van de orkaan. Het huis overstroomt.”

Een uur later gevolgd door:

“De eerste verslagen zijn die van algehele verwoesting. Het ziet ernaar uit dat we alles kwijt zijn wat koopbaar en vervangbaar is. (…) Op het moment heeft de wind de daken van de huizen gerukt van bijna iedereen die ik heb gesproken. (…) We hebben hulp nodig, mijn vriend. We hebben allerlei soorten hulp nodig.”

Zware overstromingen

Dominica, een voormalige Britse kolonie met ongeveer 72.000 inwoners, is een bergachtig eiland met veel bebossing. In 2015 veroorzaakte de tropische storm Erika er overstromingen en aardverschuivingen, waarbij 31 mensen omkwamen en meer dan 370 huizen werden verwoest.

De premier meldt verder dat de verwoesting “wijdverspreid” is op het eiland. “Bijna iedereen die ik gesproken heb, heeft geen dak meer boven zijn hoofd.”

Hoewel de materiële schade enorm is, zo verwacht Skerrit, maakt hij zich vooral zorgen om de mensen die vastzitten onder het puin, of geraakt zijn door modderstromen. Skerrit denkt dat de haven en het vliegveld verwoest zijn. Hij vraagt daarom landen om te hulp te schieten. Er is onder meer behoefte aan helikopters om getroffenen te bereiken.

Skerrit verwacht dat er mensen zijn omgekomen door toedoen van het natuurgeweld. Hij zegt zo snel mogelijk op pad te willen om hulp te bieden.

“Mijn grootste angst is dat we wakker worden met nieuws over zwaargewonden en mogelijk doden door aardverschuivingen als gevolg van zware regenval.”

Het National Hurricane Center waarschuwt dat Maria een uitzonderlijk klein oog had gevormd, een zogeheten ‘pinhole eye’

Autoriteiten op het nabijgelegen Franse eiland Guadeloupe hebben gewaarschuwd voor zware overstromingen. Dorpen zouden maandagnacht snel kunnen onderlopen. In Martinique riepen autoriteiten mensen op om binnen te blijven en werd gewaarschuwd voor stroomuitval.

Het National Hurricane Center waarschuwt dat Maria een uitzonderlijk klein oog had gevormd, een zogeheten ‘pinhole eye’ van ongeveer 16 kilometer in diameter. Volgens experts is dat een teken van een buitengewoon sterke orkaan die nog aan kracht wint.

Nederlandse Antillen

Orkaanwaarschuwingen zijn uitgegeven voor de Amerikaanse en Britse Maagdeneilanden, Puerto Rico, Guadeloupe, Dominica, St. Kitts, Nevis en Montserrat. Op de Nederlandse Antillen Saba, Sint Eustasius en Sint Maarten wordt gewaarschuwd voor een tropische storm, evenals op Antigua, Barbuda, St. Lucia, Martinique en Anguilla.

Lees ook: Bregje Boetekees, manager van de grootste zorgorganisatie op Sint Maarten, is bezorgd. ‘Er lopen moeders met baby’s op straat te zoeken naar water’

Een aantal van deze eilanden probeert nog te herstellen van de orkaan Irma, een orkaan in de zwaarste categorie. Irma veroorzaakte eerder deze maand zeker 37 doden en miljarden euro’s aan schade.