Intieme concerten voor vluchtelingen

Pop Op het grote popevenement ‘Give A Home’ van Amnesty geven wereldwijd sterren als Ed Sheeran en gevluchte muzikanten concerten op intieme locaties.

Ed Sheeran, hier op het Glastonbury Festival in juni, is een van de artiesten op ‘Give a Home’.
Ed Sheeran, hier op het Glastonbury Festival in juni, is een van de artiesten op ‘Give a Home’. Foto EPA

Met duizend andere artiesten tegelijk treden bekende namen als zanger Ed Sheeran, pianist Ludovico Einaudi en de band The National woensdag op om aandacht te vragen voor vluchtelingen. Give A Home van Amnesty International en muziekpromotor Sofar Sounds is met driehonderd concerten in zestig verschillende landen het grootste muziekfestival ooit. Niet op de grote podia, maar in doodnormale huiskamers.

„Het concert moet intiem zijn, bij echte mensen thuis en niet in een groot stadion”, zegt Yara Boff Tonella, van Amnesty International. Sofar Sounds organiseert sinds 2009 bijna dagelijks akoestische concerten op onorthodoxe plekken wereldwijd; van een zonnig privé-dakterras in Valencia tot een bejaardentehuis in Utrecht of een fietsenwinkel in Brooklyn, New York na sluitingstijd. Voor Give A Home nodigen lokale vrijwilligers vluchtelingen uit in elke stad. „We willen een ontmoetingsplek creëren”, aldus Tonella.

New York pakt groots uit

In Amsterdam treden de Nederlandse zanger Alain Clark en de Deense 3FM-lieveling Alex Vargas op. Ook zijn er concerten in Breda, Den Haag, Leiden en Maastricht. Met zes concerten houdt Nederland het nog bescheiden: in New York pakken ze het groots uit met vijfentwintig concerten en in Londen zijn het er zelfs drieëndertig.

Onder de artiesten bevinden zich ook (ex)-vluchtelingen, zoals de zussen Siham en Imam Hashi van het Canadese popduo Faarrow. Op jonge leeftijd vluchtten ze naar Toronto toen de burgeroorlog in hun thuisland Somalië uitbrak. Morgen treden ze net als de Amerikaanse producer Moby op in Los Angeles. De Orchestra of Syrian Musicians, wiens leden vroeger deel uitmaakten van het Syrisch nationaal orkest, spelen in Londen. Volgens de klassieke zangeres Hamsa Mounif is de kunstwereld in Syrië vandaag de dag compleet verwaarloosd. „Mensen hebben eten nodig, zei ze in een interview met TIME. „Als de oorlog stopt, zal de kunstwereld helaas het laatste zijn wat wordt gerepareerd.” Via ‘Give a Home’ wil ze een ander beeld van Syrië laten zien. „We lijden. Maar het voelt als mijn verantwoordelijkheid om de Syrische mensen een gelukkig gevoel te geven.”

Emil Kunto, accordeonist van de polkapunkband Mala Vita, ontvluchtte Bosnië in 1995 voor Nederland. Zijn band treedt morgen op als onderdeel van Sofar Sounds Den Haag. „Als ik zie wat er nu gebeurt, vind ik het verschrikkelijk. Ik weet precies wat deze mensen doormaken.” Toen Mala Vita’s vorige album En Exilio (2009), wat ‘in ballingschap’ betekent, uitkwam, deden ze een tournee langs asielzoekerscentra om mensen een hart onder de riem te steken. Ook hij vindt het goed dat andere (ex-)vluchtelingen wereldwijd een podium krijgen. „Hiermee laat je zien dat vluchtelingen een toevoeging zijn voor het nieuwe land en geen last.”

De line-up en locatie van Sofar Sounds optredens worden altijd geheim gehouden tot op de dag zelf. Concertbezoekers melden zich online aan voor hun stad naar keuze en pas als ze ingeloot worden, krijgen ze informatie over de locatie. Ook voor ‘Give A Home’ zijn de locaties nog niet bekend, maar Amnesty International garandeert dat het in huiselijk sferen zal zijn. Alle donaties gaan naar de vluchtelingencampagne.