Recensie

Recensie Film

In deze gevangenis is het zo slecht nog niet

Tragikomedie Het relatief luchtige ‘Blessed Benefit’ laat zien dat leven in een Jordaanse gevangenis twee kanten heeft, tegen de achtergrond van corruptie in het land.

Werkloze bouwvakker Ahmad (Ahmad Thaher) belandt in de gevangenis.
Werkloze bouwvakker Ahmad (Ahmad Thaher) belandt in de gevangenis.

Het Jordaanse Blessed Benefit is een relatief luchtige film over de 45-jarige werkloze bouwvakker Ahmad, die wegens fraude in de gevangenis belandt. De echte corruptie blijft intussen buiten schot, reden dat deze film in Jordanië eventjes verboden werd. Blessed Benefit, een coproductie met Nederland, roept het Italiaanse neorealisme in herinnering: films over maatschappelijke problemen, met rollen voor amateur-acteurs en gedraaid in een onopgesmukte stijl.

Na wat aanpassingsproblemen ontdekt Ahmad dat het in de gevangenis zo slecht nog niet is: tegen betaling kan hij allerlei boodschappen krijgen en bij het luchten is het lekker zonnen op de binnenplaats. Bovendien maakt hij er nieuwe vrienden, met wie het goed kaarten is.

Dit verhaal wordt door regisseur Mahmoud al Massad, die gedeeltelijk in Nederland woont, aangevuld met wat minder interessante en in het geval van een vrouwzieke bewaker wat al te komieke verhaallijnen.

De gevangenisscènes beklijven het meest, vooral door het charisma van hoofdrolspeler Ahmad Thaher – de film is gebaseerd op een episode uit zijn leven. In een van de beste en leukste scènes wordt de dreiging van een celdoorzoeking effectief tegengegaan doordat alle gevangenen strak in het gelid gaan staan en gezamenlijk meermalen ‘leve de koning’ roepen.