Doorschakeldiensten

ACM wil strenger optreden tegen misbruik informatienummers

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat strenger optreden tegen misbruik van informatienummers. Ook voert de toezichthouder een strengere aanvraagprocedure in voor een 0900-nummer, 0909-nummer of het viercijferige informatienummer beginnend met 18. Uit signalen die de ACM binnenkrijgt, blijkt dat deze nummers soms misbruikt worden. Dat gebeurt voornamelijk door zogeheten doorschakeldiensten, die hoog in de zoekresultaten op het internet verschijnen in de speurtocht naar bijvoorbeeld het nummer van de klantenservice van een telecomprovider. Als consumenten via dit nummer naar de betreffende klantenservice bellen, hebben ze vaak niet door dat ze via de doorschakeldienst bellen en daardoor veel meer geld kwijt zijn. (ANP)