Aerotoxisch syndroom

EasyJet gaat luchtfilters tegen giftig gas installeren

Vliegmaatschappij EasyJet gaat volgend jaar filters installeren die het giftige gas TCP uit de cabine van zijn toestellen moeten weren. Dat bevestigt het Britse bedrijf maandag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. EasyJet is wereldwijd de eerste luchtvaartmaatschappij die maatregelen neemt tegen het gas, dat bij piloten, cabinepersoneel en veelvliegers gezondheidsklachten zou veroorzaken.

TCP-deeltjes uit de olie in de vliegtuigmotoren kunnen in de cabine belanden, doordat de luchtverversing via de motoren verloopt. De luchtkwaliteit zou daardoor ernstig verslechteren. TCP hoort bij de organofosfaten, stoffen die veel gebruikt worden in bestrijdingsmiddelen. Mensen die vaak blootstaan aan grote hoeveelheden organofosfaten kunnen daardoor waarschijnlijk gezondheidsklachten krijgen. Verschillende piloten en stewardessen zeggen dat ze door TCP in de cabinelucht verlammingsverschijnselen, evenwichtsstoornissen en hoofdpijn hebben opgelopen. Zij vatten die ziekteverschijnselen samen onder de parapluterm ‘aerotoxisch syndroom’. Over de vraag of het aerotoxisch syndroom ook daadwerkelijk bestaat en door TCP in de cabine wordt veroorzaakt, is de wetenschap het nog niet eens. Er is nog geen onomstotelijk bewijs voor geleverd. Uit onderzoek van TNO naar de TCP-concentratie in de cockpit van Boeing 737-toestellen kwamen in 2013 heel lage waarden, die zeer waarschijnlijk geen schadelijke effecten hebben. Een studie uit hetzelfde jaar naar het bloed van 34 piloten vond daarentegen wel degelijk TCP-sporen. Zij vertoonden ook neurologische afwijkingen. EasyJet zegt zich bewust te zijn van de discussie rond de gezondheidsschade door TCP. Naast filters gaat de maatschappij gifdetectoren en minder schadelijke motorolie testen. De maatregelen moeten in 2018 op alle EasyJet-vliegtuigen zijn ingevoerd. (NRC)