Twee arrestaties, onduidelijk wie ‘emmerbom’ achterliet

Aanslag Na aanslag in Londense metro van vrijdag is dreigingsniveau weer verlaagd.

Forensisch onderzoekers filmen een huis in Sunbury-on-Thames, even buiten Londen, na de arrestatie van een man.
Forensisch onderzoekers filmen een huis in Sunbury-on-Thames, even buiten Londen, na de arrestatie van een man. Peter Nicholls/Reuters

Een klopjacht. Invallen. Zwaarbewapende agenten op straat. Een stroom aan politieverklaringen. De reactie na weer een terreuraanslag, vrijdagochtend op de Londense metro, kunnen Britten inmiddels uittekenen.

Zaterdag arresteerde de politie een 18-jarige man in het gebied rond de haven van Dover. Het is goed mogelijk dat hij trachtte te vluchten naar het Europese vasteland via een van de veerboten naar Frankrijk. De man is overgebracht naar een Londens politiebureau voor verhoor. Volgens Engelse media kwam de man op 15-jarige leeftijd over uit Irak, nadat zijn ouders gestorven waren. Bij zijn vermoedelijke pleeggezin in Sunbury-on-Thames heeft de politie een inval gedaan. Een deel van de straat is afgezet in het stadje buiten Londen.

De autoriteiten arresteerden ook een 21-jarige man in Hounslow, aan de westkant van Londen. De politie zegt de camerabeelden van vrijdagochtend nog te bestuderen, die duidelijkheid moeten bieden wie de supermarkttas achterliet met de emmer die diende als houder van de bom in het treinstel van de District Line.

Tegen de BBC zei minister Amber Rudd (Binnenlandse Zaken) dat er geen bewijs is dat Islamitische Staat achter de aanslag zat. De terreurbeweging eiste deze wel op.

De gevolgen van de aanslag hadden veel erger kunnen zijn als de gehele bom ontploft was. Er zouden dan doden zijn gevallen, zeggen experts. Passagiers van de metro werden verwond door een steekvlam. Dertig mensen liggen in het ziekenhuis.

Aanslagen verijdeld

Dit jaar heeft het Verenigd Koninkrijk vijf terreurdaden moeten verwerken. Ook hebben de autoriteiten zesmaal een vergevorderd aanslagplan weten te stoppen.

Zondagmiddag werd het dreigingsniveau weer verlaagd, dat na de aanslag juist was opgeschroefd. Minister Rudd zei tegen de BBC dat de tweede arrestatie er op wijst dat de aanslag niet het werk is van een lone wolf.

Afgelopen weekend stonden militairen de politie bij om kwetsbare plekken beter te beveiligen. Zo kan de politie meer manschappen aanwenden voor het lopende onderzoek.

Weer kritiek op bezuinigingen

Net zoals na de aanslagen in Londen en Manchester, toen de klopjacht, angst en ophef overigens veel groter waren, is er kritiek op de bezuinigingen op de politie door de Conservatieven in de afgelopen jaren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte zondag haastig bekend dat dit jaar nog 24 miljoen pond (ruim 27 miljoen euro) extra, bovenop het budget van 707 miljoen pond, wordt uitgegeven aan anti-terreurmaatregelen.