Laatste nieuws Algemene Vergadering

Noord-Korea: ‘Trump is bezig met zelfmoordactie’

Volg hier alle laatste ontwikkelingen rondom de 72ste Algemene Vergadering van de VN in New York: een debuut voor zowel president Trump als secretaris-generaal António Guterres.

Noord-Korea: het is onvermijdelijk dat onze raketten op grondgebied VS komen

In zijn speech voor de Algemene Vergadering van de VN heeft de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Trumps oorlogstaal aan het adres van Noord-Korea eerder deze week, in net zulke harde bewoordingen veroordeeld. Minister Ri noemde de speech 'roekeloos', 'gewelddadig' en een zelfmoordactie, en uitte stevige bedreigingen richting de VS.

"Door Kim Jong-un 'raketman' te noemen, heeft hij een onomkeerbare fout gemaakt, en het onvermijdelijk gemaakt dat onze raketten het Amerikaanse vasteland zullen bezoeken. Als er Amerikanen zullen sterven, dan is dat de schuld van Trump. De gevolgen zullen meer zijn dan Trump aan kan."

De Noord-Koreaanse minister Ri Yong-ho spreekt de 72ste Algemene Vergadering toe van de VN. Foto Eduardo Munoz / Reuters

Ri noemde Trump daarop een "megalomane, geestelijke gestoorde met zijn hand aan de rode knop". Ook vond de minister dat Trump bezig was de VN in een "bende gangsters te veranderen, waar geld de boventoon voert en waar bloedvergieten aan de orde van de dag is". De minister zei dat Noord-Korea niet van plan is om nucleaire wapens te gebruiken tegen landen die niet meedoen met eventuele militaire acties tegen Noord-Korea.

Saoedi-Arabië veroordeelt Birma voor onderdrukking Rohingya

De minister van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabië, Adel al-Jubeir, heeft in zijn speech voor de Algemene Vergadering van de VN, Birma veroordeeld voor het onderdrukking van de Rohingya-moslims. Dat bericht Reuters.

"Wij maken ons ernstig zorgen over deze politiek van repressie en de gedwongen verplaatsing van de Rohingya-minderheid door de Birmese regering."

Lees ook: Rohingya-vluchtelingen hebben geen water, geen eten, geen ouders

Sinds augustus zijn honderdduizenden Rohingya op de vlucht geslagen naar Bangladesh. De VN en mensenrechtenorganisaties beschuldigen de regering van Aung Sang Suu Kyi van een georganiseerde campagne om de Rohingya uit Birma te verdrijven. De Nobelprijswinnares heeft pas een paar dagen geleden het geweld tegen de minderheid veroordeeld. Ze heeft wegens de crisis in haar land ook verstek laten gaan om naar de VN-top te komen.

Lavrov vindt dat iedereen niet zo heetgebakerd moet zijn

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft op de VN-top in New York over de oplopende spanningen met Noord-Korea gezegd dat iedereen een beetje moet kalmeren. Lavrov doelde daarbij op de harde taal die zowel de Amerikaanse president Trump de afgelopen dagen heeft geuit en op de daaropvolgende bedreiging van Noord-Korea met een waterstofbomtest. De minister zei ook dat hij er nog steeds in gelooft dat Rusland en China de situatie kunnen de-escaleren.

"De uitwisseling van dreigementen is onacceptabel. We moeten de driftkikkers tot bedaren brengen."

Toen Lavrov werd gevraagd naar het kernwapenprogramma van Iran antwoordde hij dat dit het vergelijken is van 'appels met peren'. De minister waarschuwde wel dat als het nucleaire akkoord met Iran opgeblazen wordt, dit Noord-Korea niet echt zal aanmoedigen om zijn kernwapenprogramma te beëindigen.

De Russische minister Lavrov vrijdag tijdens een persconferentie op de VN-top in New York. Foto Mary Altaffer / AP

Trump zei in zijn speech dinsdag ook dat hij het niet eens is met de nucleaire deal met Iran en dat het laatste woord daar nog niet over gezegd is. Daar reageerde Iran vervolgens weer zeer verbolgen op.

Zuid-Korea steekt hand uit naar Pyongyang

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft donderdag nogmaals opgeroepen tot een vredige oplossing voor de oplopende spanningen met Noord-Korea. De staatsman gebruikte een groot deel van zijn spreektijd voor de Algemene Vergadering om de crisis op het schiereiland na de recente nucleaire tests van Pyongyang aan te stippen.

Moons retoriek stond in contrast met de agressieve taal van de Amerikaanse president Trump op dinsdag. Die dreigde tijdens zijn toespraak voor de VN met de "totale vernietiging" van Noord-Korea, mocht Pyongyang besluiten de VS of bondgenoten aan te vallen. De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken noemde de uitspraken "hondengeblaf". Moon:

"Het is belangrijk dat we de situatie op stabiele wijze aanpakken. Al onze inspanningen moeten erop gericht zijn om te voorkomen dat er oorlog uitbreekt."

Nieuwe sancties zijn volgens de staatsman op het moment cruciaal om Pyongyang aan de onderhandelingstafel te dwingen. Later op donderdag zal Trump waarschijnlijk een nieuwe sanctiepakket voor Noord-Korea bekendmaken.

Lees het achtergrondstuk over de speechschrijver van Trump door onze correspondent Guus Valk: De tweede architect van ‘America First’

Uitnodiging voor Pyongyang

Tegelijkertijd maakte Moon duidelijk dat Seoul niet uit is op een "onnatuurlijke" hereniging van Noord- en Zuid-Korea. De Zuid-Koreaanse president ging zelfs verder door te zeggen dat Seoul bereid is om Noord-Korea verder te helpen "als ze besluiten om aan de juiste kant van de geschiedenis te staan". Moon hoopt in dat geval dat Noord-Korea volgend jaar mee kan doen aan de Winterspelen in Seoul.

Moon spreekt de Algemene Vergadering toe. Foto Brendan Mcdermid/Reuters

Eerder op donderdag maakte Zuid-Korea bekend de humanitaire hulp aan Noord-Korea ondanks het nucleaire programma van Pyongyang te hervatten. Het land stuurt medicijnen en voedsel naar het noorden via internationale hulporganisaties.

Ruttes 'wenkbrauwen gingen omhoog' bij Trump

Onze diplomatiek redacteur Michel Kerres is voor de Algemene Vergadering in New York. Bij de Nederlandse delegatie heerst een ‘het-is-bijna-5-december’ gevoel, schrijft hij in zijn nieuwe verslag. Want volgend jaar is het zover: "Na jaren voorbereiding mag Nederland namelijk op 1 januari aanschuiven in de VN-Veiligheidsraad."

Belangrijk dus dat Nederland een goede indruk achterlaat deze dagen. Premier Rutte sprak woensdag de Algemene Vergadering toe. Nederland heeft drie prioriteiten voor het tijdelijk lidmaatschap van de V-Raad, zei hij: "een sterke VN in een veilige en duurzame wereld."

Ook ging Rutte in op Trumps toespraak van dinsdag, toen hij zich fel uitliet over Iran, Venezuela en Noord-Korea.

Lees hier het verslag van Michel Kerres vanuit New York: Ruttes ‘wenkbrauwen gingen omhoog’ bij Trump

Rutte: VN belangrijk voor veilige en duurzame wereld

Demissionair premier Mark Rutte heeft woensdag ook de Algemene Vergadering toegesproken. De premier was direct na Prinsjesdag naar New York gevlogen om de VN-bijeenkomst bij te wonen.

Nederland zal volgend jaar als tijdelijk lid van de Veiligheidsraad zich inzetten voor een sterke VN in een veilige en duurzame wereld, zei de premier. Een sterke VN vindt Rutte essentieel om vooruitgang wereldwijd zeker te stellen. Ook sprak hij zijn steun uit voor de hervormingen van secretaris-generaal António Guterres.

"Voor ons als handelsland is het belangrijk dat de wereld stabiel is. Na MH17 en aanslagen bij onze buurlanden, is het duidelijk voor ons dat onze veiligheid thuis afhankelijk is van samenwerking met andere landen."

Rutte stipte ook aan dat het belangrijk is voor Nederland dat de daders van de MH17-ramp voor het gerecht verschijnen.

Palestijnse president Abbas eist einde van 'apartheid'

De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil dat er met de VN een tijdspanne wordt vastgesteld waarbinnen de "Israëlische bezetting" van Palestina wordt beëindigd. In zijn toespraak voor de Algemene Vergadering zei Abbas dat Palestijnen slachtoffer zijn van een systeem van "apartheid", een referentie naar de vroegere rassensegregratie in Zuid-Afrika.

Eerder op woensdag had Abbas een ontmoeting met de Amerikaanse president Trump. Beide leiders zeiden vertrouwen te hebben dat ze samen verder zouden kunnen werken aan een oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict.

Honored to meet w/ Pres Abbas from the Palestinian Authority & his delegation, who have been working hard w/everybody involved toward peace. pic.twitter.com/4E8awDkX93

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 20, 2017

Rouhani haalt uit naar Trump, spanning Iran-deal loopt op

De Iraanse president Hassan Rouhani heeft dinsdag tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering uitgehaald naar Trump. Iran zou "nooit iemand bedreigen, maar bedreigingen van niemand tolereren".

"We never threaten anyone. But we do not tolerate threats from anyone," Iran's Rouhani tells UNGA, says "moderation" is Iran's "chosen path" pic.twitter.com/m3MkfnE15F

— CBS News (@CBSNews) September 20, 2017

Dinsdag had Trump harde woorden voor Iran. Hij noemde het land een "corrupte dictatuur" met een "moordlustig regime" aan de leiding. Ook zegt de Amerikaanse president al maanden dat hij het niet eens is met het nucleaire akkoord dat is gesloten met Iran. Trump: "Hier is het laatste woord nog niet over gezegd."

Iran zou het nucleaire akkoord willen blijven respecteren, tenzij de VS zich niet aan de afspraken houden. Ook sprak hij van "schurkachtige nieuwkomers" op het wereldtoneel, waarschijnlijk refererend naar de Amerikaanse president.

Twitter avatar HassanRouhani Hassan Rouhani Destruction of #JCPOA by "rogue" newcomers to the world of politics will never impede Iran’s course of progress and advancement. #UNGA

Rouhani noemde de uitspraken van Trump jegens Iran "lelijke, onwetende woorden vol haat en ongegronde aantijgingen".

Twitter avatar HassanRouhani Hassan Rouhani Ugly, ignorant words were spoken by the US president against the Iranian nation. Full or hatred & baseless allegations and unfit for #UNGA

Trump heeft beslissing gemaakt over atoomakkoord

De Israëlische premier Netanyahu prees Trump voor zijn boodschap en noemde het "de meest dappere speech ooit". Woensdag zei de Amerikaanse president tegen verslaggevers dat hij zijn beslissing over het nucleaire akkoord heeft gemaakt, schrijft Reuters. Trump wilde nog niet zeggen wat hij besloten heeft.

Het atoomakkoord werd in 2015 gesloten onder de vorige Amerikaanse president Obama. Daarmee wil de internationale gemeenschap voorkomen dat Iran nucleaire wapens kan ontwikkelen. Teheran beloofde het atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van internationale sancties.

Cuba boos over speech Trump

Cuba heeft Trumps opmerkingen over het eiland 'respectloos' en 'onacceptabel' genoemd. Trump zei in zijn speech voor de VN dat Cuba 'corrupt' en een 'destabiliserende kracht' is. De Amerikaanse president zei ook het handelsembargo niet op te heffen voordat het land hervormingen doorvoert.

Cuba tekende daarop officieel protest aan tegen de opmerkingen, temeer daar op hetzelfde dat Trump dit zei, vertegenwoordigers van de VS en Cuba samen in een bilaterale sessie zaten.

Zuid-Korea dient voorstel wapenstilstand in

Zuid-Korea heeft bij de VN een ontwerpresolutie ingediend die een wereldwijde wapenstilstand inhoudt. Het land is erop gebrand om de Winterspelen die in februari in Zuid-Korea beginnen, zonder incidenten te laten verlopen. De wapenstilstand zou dan ook voor het begin van de Winterspelen in moeten gaan. Op 13 november wordt er door de VN over het voorstel gestemd.

Analyse van de eerste belangrijke VN-speech Trump

Onze redacteur Michel Kerres zit voor de Algemene Vergadering in New York. Over de speech van Trump dinsdag schrijft hij:

"Trumps betoog was niet altijd even consistent. Vertrekpunt voor de wereldvisie die hij in een toespraak van bijna drie kwartier ontvouwde was "America First”, zijn Leitmotiv dat hij nu in een VN-jasje probeerde te proppen."

Lees de analyse van Michel Kerres over de Algemene Vergadering dinsdag: Trump dreigt met ‘totale vernietiging’

Netanyahu prijst Trump, veroordeelt Iran en maakt een grap over Palestina en pinguïns

Netanyahu dinsdag in New York. Foto Mary Altaffer/AP

Behalve een enkele grap had de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, in tegenstelling tot eerdere VN-speeches, een weinig verrassende boodschap voor de Algemene Vergadering dinsdag. Hij haalde vooral hard uit naar Iran en prees de Amerikaanse president Trump voor zijn steun aan Israël. Over de nucleaire deal met Teheran zei Netanyahu: "Change it, or cancel it. Fix it, or nix it."

Ook sprak hij van een "Iraans tapijt van terreur" dat volgens de premier zich verspreidt over het Midden-Oosten. Netanyahu: "Israël zal handelen om te voorkomen dat Iran militaire bases krijgt in Syrië." Netanyahu zei vervolgens in het Farsi dat Israël wel een "vriend" is van de Iraanse bevolking, die zou lijden onder het islamitische regime in Teheran.

Pinguïns en Palestina

Netanyahu maakte verder een grap door pinguïns “aanhangers van Israël” te noemen. Na gelach uit de zaal lichtte hij toe dat pinguïns ook begrijpen dat het Israël-Palestina conflict een “kwestie is van zwart en wit”.

Netanyahu laatste spreker voor de middagpauze...

Na Erdogan spreekt voor de middagstop (lokale tijd) alleen nog de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

De premier hield de afgelopen jaren herhaaldelijk opmerkelijke toespraken. Bekijk hier een filmpje dat de Israëlische krant Haaretz over zijn optredens bij de VN maakte:

Erdogan: Koerdisch referendum kan leiden tot nieuw conflicten

De Turkse president Recep Erdogan heeft dinsdag tijdens zijn toespraak Koerdisch Irak opgeroepen om het referendum niet door te zetten. Volgende week wordt er in de autonome regio gestemd over onafhankelijkheid van de centrale regering in Bagdad. Dit zou volgens Erdogan kunnen leiden tot nieuwe conflicten in het Midden-Oosten:

Lees het achtergrondstuk van onze correspondent over het referendum: Angst voor het Koerdisch referendum

Turkije sprak zich al eerder uit tegen het referendum. Hoewel Ankara economische banden heeft met de regionale overheid in Erbil, zou een onafhankelijke Koerdische staat de Koerden in eigen land verder op ideeën kunnen brengen.

Iran noemt uitspraken Trump "schaamteloos en onwetend"

Iran heeft uitgehaald naar de uitspraken van Trump over de nucleaire deal dinsdag. Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif waren deze "schaamteloos en onwetend", schrijft Reuters.

Twitter avatar JZarif Javad Zarif Trump's ignorant hate speech belongs in medieval times-not the 21st Century UN -unworthy of a reply. Fake empathy for Iranians fools no one.

De Amerikaanse president zei dat hij de afspraken met Iran wil heroverwegen omdat het "een van de slechtste deals ooit" zou zijn. De Israëlische premier Netanyahu prees Trump voor zijn harde taal jegens Teheran. De Franse president Macron zei tegen de Algemene Vergadering juist de nucleaire deal met Iran te steunen.

Trump herhaalt eerdere harde taal over Noord-Korea

De Amerikaanse president Trump heeft op Twitter zijn harde taal jegens Pyongyang nog eens beaamd. Eerder in zijn speech dinsdag dreigde hij het land "volledig te vernietigen".

The🇺🇸has great strength & patience, but if it is forced to defend itself or its allies, we will have no choice but to totally destroy #NoKo. pic.twitter.com/P4vAanXvgm

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 19, 2017

Macron beëindigt toespraak: muren beschermen ons niet

Macron spreekt de Algemene Vergadering toe. Foto Timothy A. Clary/AFP

Na ongeveer een half uur spreektijd heeft Macron zijn toespraak voor de Algemene Vergadering beëindigd. Op meerdere fronten sprak hij de Amerikaanse president Trump tegen. In plaats van protectionisme, is volgens Macron multilaterale samenwerking nodig en moeten landen hun deuren open houden:

"Muren kunnen ons niet beschermen. Alleen onze wil om te handelen [kan dat]."

Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron Nos défis sont mondiaux. Aujourd'hui plus que jamais nous avons besoin du multilatéralisme. C'est ce qui permet de construire la paix. #UNGA

Later vandaag zullen onder anderen de Turkse president Recep Erdogan en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de Algemene Vergadering toespreken.

Macron spreekt Trumps kritiek op Iran-deal tegen

Volgens de Franse president zou het een grote fout zijn om de nucleaire deal met Iran te beëindigen. Het zou een "goede deal" zijn die cruciaal is voor vrede in de regio.

Eerder liet Trump zich nog zeer kritisch uit over de afspraken die gemaakt waren met Teheran door zijn voorganger Obama.

Wel is Macron het eens met Trump dat Noord-Korea een "existentiële bedreiging" vormt. Hij roept daarom onder meer China en Rusland op om Pyongyang aan de onderhandelingstafel te dwingen.

Macron: het klimaatakkoord kan niet heronderhandeld worden

De Franse president zegt tegen de Algemene Vergadering dat het klimaatakkoord van Parijs niet heronderhandeld kan worden.

Tegelijkertijd respecteert hij de beslissing van de VS om zich terug te trekken uit het akkoord. "De deuren zullen altijd open blijven", aldus Macron.

"We moeten niet de toekomst in door naar het verleden te kijken."

Trump sprak eerder tijdens zijn speech niet over klimaatverandering. De VS hebben de afgelopen weken laten weten dat het klimaatakkoord misschien gered zou kunnen worden, als deze op verschillende fronten heronderhandeld wordt.

Macron staat voor de Algemene Vergadering

De jonge Franse president Emmanuel Macron heeft inmiddels het podium betreden en spreekt de Algemene Vergadering toe.

Een van de eerste onderwerpen die de Fransman aanstipt, is de Rohingya-crisis in Birma. Volgens Macron zou het geweld tegen de moslimminderheid omschreven kunnen worden als "etnische zuivering". Hij roept het Birmese leger daarom op om te de militaire acties tegen de Rohingya in het westen van het land te staken.

Zonder in details te treden, zegt Macron dat Frankrijk binnen de Veiligheidsraad initiatief zal nemen om een oplossing te vinden voor de situatie in Birma.

Woordvoerder Trump refereert naar toespraak Obama over Noord-Korea

Woordvoerder Sarah Huckabee Sanders heeft op Twitter gereageerd op Trumps dreigende taal over Noord-Korea. In zijn toespraak dinsdag dreigde de Amerikaanse president met de "volledige vernietiging" van het land. De woordvoerder van Trump refereerde naar de toespraak van president Barack Obama een jaar geleden. Daarin zei hij dat de VS "vanzelfsprekend Noord-Korea zouden kunnen vernietigen".

Twitter avatar PressSec Sarah Sanders Presidents have always been clear to deter threats: “We could, obviously, destroy North Korea with our arsenals” -@BarackObama last year

Huckabee Sanders kreeg vervolgens op Twitter veel kritiek dat ze de quote niet in de juiste context zou plaatsen. Direct daarna namelijk zei Obama over Noord-Korea: "Naast de humanitaire kosten die dat met zich mee zou brengen, bevinden ze zich naast onze cruciale bondgenoot, Zuid-Korea."

Netanyahu prijst toespraak Trump

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had eerder al lovende woorden voor de Amerikaanse president:

Twitter avatar netanyahu Benjamin Netanyahu In over 30 years in my experience with the UN, I never heard a bolder or more courageous speech.

In zijn toespraak had Trump sterke kritiek op de Iran-deal die door zijn voorganger Obama is gesloten. Hij noemde het een "schande" voor de VS en zei er "later" nog op terug te komen. Netanyahu heeft zich altijd uitgesproken tegen de nucleaire afspraken met rivaal Teheran.

Trump sluit zijn speech af

Trump spreekt de Algemene Vergadering toe in New York. Foto Brendan Smialowski/AFP

De Amerikaanse president heeft zijn toespraak voor de Algemene Vergadering afgerond. In het laatste gedeelte van zijn speech riep hij op tot een "groots ontwaken van natiestaten".

Twitter avatar MichelKerres Michel Kerres Trump: belangrijkste vraag voor VN: are we stil patriot?

Na meer dan veertig minuten spreektijd sloot Trump gepast af: “God bless you, god bless the nations of the world, and god bless the United States of America”.

Twitter avatar MichelKerres Michel Kerres Trump begon investering in Defensie en de stijging van de beurs en eindige met God bless all nations, God bless America

Trump bereid tot verdere actie tegen Venezuela

Trump heeft dinsdag ook laten weten dat de VS bereid is om "verdere actie" te ondernemen tegen Venezuela. Het "autoritaire" regime moet van de Amerikaanse president democratie terugbrengen en politieke vrijheid herstellen.

'Lidstaten moeten meer bijdragen'

Zoals verwacht zegt Trump tegen de Algemene Vergadering dat andere lidstaten meer moeten bijdragen. De VS zou "oneerlijk" veel moeten betalen voor de VN.

Iran-deal is volgens Trump "een van de slechtste overeenkomsten ooit"

De Iran-deal die gesloten werd door voorganger Obama is volgens president Trump een "van de slechtste en meest eenzijdige overeenkomsten ooit". Met de zwaar onderhandelde afspraken wilde Obama voorkomen dat Iran een nucleair wapen zou krijgen.

Volgens Trump zijn de afspraken een "schande" voor de VS: "Ik denk niet dat dit het laatste is wat is ik erover te zeggen heb."

Twitter avatar MichelKerres Michel Kerres Trump: Iran is rogue state, gebruikt olie om vrede in MO te ondermijnen, Iran-deal is de slechtste deal voor VS ooit

Trump spreekt weer over 'rocket man' en dreigt Noord-Korea te vernietigen

De Amerikaanse president sprak ook over de spanningen met Noord-Korea en noemde Kim Jong-un wederom rocket man. De leiding in Pyongyang is volgens Trump een "verdorven regime" op een "zelfmoordmissie".

Pres. Trump at UN: “We will have no choice but to totally destroy North Korea. #RocketMan is on a suicide mission” https://t.co/K6GztRHOoa

— Prime Politics (@Prime_Politics) September 19, 2017

De nucleaire ambities van Noord-Korea zouden verder "een bedreiging voor de hele wereld" zijn. Trump zegt het land "helemaal te vernietigen" als de VS gedwongen zouden worden om zichzelf of bondgenoten te verdedigen tegen Noord-Koreaanse agressie. Tegelijkertijd hoopt de Amerikaanse president dat de VN tot een vredige oplossing kunnen komen voor de dreiging uit Pyongyang.

Twitter avatar MichelKerres Michel Kerres Trump: desnoods vernietigen we Noord Korea helemaal, zaal in NY schrikt

Trump: alle landen moeten de belangen van hun eigen bevolking vertegenwoordigen

De Amerikaanse president Trump heeft ook duidelijk een nationalistische boodschap voor de Verenigde Naties.

"Onze eerste plicht is om te zorgen voor onze eigen mensen. Als president van de VS zal ik de belangen van Amerikaanse burgers vertegenwoordigen."

Evengoed verwacht Trump dat andere landen voor hun eigen bevolking zullen zorgen (gevolgd door geklap uit de zaal). De "natiestaat" is volgens Trump "het beste voertuig" om de internationale gemeenschap te organiseren en de levens van mensen te verbeteren.

Trump neemt het woord

De Amerikaanse president spreekt nu de Algemene Vergadering toe. Het is volgens Trump een "grote eer" om de VS te vertegenwoordigen in zijn thuisstad New York.

Trump begon met het uiten van zijn medeleven voor slachtoffers op het eiland Dominica. Ook bedankte hij wereldleiders voor de steun na de verwoesting die orkaan Irma in de Caraïben en de VS heeft achtergelaten.

Hij sprak vervolgens over de economische groei van de VS sinds zijn inauguratie.

Ook Temer spreekt zich uit voor het klimaatakkoord

De Braziliaanse president Michel Temer betrad na Guterres het podium. Hij begon met het uiten van zijn medeleven voor de slachtoffers van het recente orkaangeweld in de Caraïben, maar had net als Guterres veel aandacht voor het klimaatakkoord.

Volgens Temer loopt Brazilië voorop om te werken aan een "koolstofarme economie". Leiderschap om klimaatverandering tegen te gaan kan niet meer wachten, aldus de Braziliaanse president.

De uitspraken van Temer en Guterres staan recht tegenover het beleid van Trump. De Amerikaanse president maakte kort na zijn inauguratie bekend dat de VS uit het klimaatakkoord van Parijs zullen stappen.

Na Temer spreekt nu Trump de vergadering toe.

Guterres: tweestatenoplossing enige oplossing voor conflict Israël-Palestina

Secretaris-generaal Guterres sprak dinsdag de Algemene Vergadering van de VN toe. Foto Seth Wenig/AP

Secretaris-generaal Guterres heeft zich dinsdag uitgesproken voor een tweestatenoplossing voor het conflict tussen Israël en Palestina. Dat is volgens hem "de enige manier voorwaarts".

Ook sprak Guterres zich uit voor vluchtelingen wereldwijd. Deze zijn "gestereotypeerd en gebruikt als zondebok voor electorale winst". Hoewel elk land het recht heeft om de grenzen te beschermen, zouden sommige landen volgens Guterres zich minder af moeten schermen van het lijden van mensen op de vlucht.

"Laat ons duidelijk zijn. We hebben niet alleen een vluchtelingencrisis, maar ook een crisis van solidariteit."

Voordat hij begon als secretaris-generaal stond Guterres aan het hoofd van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

My message to world leaders today: only together, as truly United Nations, can we build a peaceful world and advance human dignity for all pic.twitter.com/IBRAmXMO69

— António Guterres (@antonioguterres) September 19, 2017

Guterres spreekt Algemene Vergadering toe

António Guterres sprak dinsdag voor het eerst de Algemene Vergadering toe. Hij sprak onder meer over de nucleaire dreiging en de spanningen met Noord-Korea. Er zou alleen een politieke oplossing kunnen zijn voor de moeilijke situatie op het schiereiland. Guterres:

"Het is tijd voor staatsmanschap. We moeten niet een oorlog in slaapwandelen."

Ook had hij uitgebreid aandacht voor ongelijkheid en klimaatverandering. Dat zijn volgens de de Portugees de grootste uitdagingen van de komende eeuw. In tegenstelling tot de overtuigingen van Amerikaanse president Trump, is de wetenschap over klimaatverandering Guterres duidelijk:

"Het is de hoogste tijd het pad van suïcidale uitstoot te verlaten. Oplossingen liggen klaar. Het is tijd voor leiderschap"

De secretaris-generaal riep overheden wereldwijd op om zich aan de klimaatafspraken van Parijs te houden.

VN wil meer tijd voor onderzoek geweld Birma

De VN-commissie die het geweld in Birma onderzoekt heeft meer tijd nodig. Commissievoorzitter Marzuki Darusman heeft mensenrechtenorganisatie UNHCHR om zes maanden extra gevraagd. Het onderzoek zou dan tot september 2018 duren.

De Birmese ambassadeur heeft tegen de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties gezegd dat het VN-onderzoek naar mensenrechtenschendingen tegen de islamitische Rohingya-minderheid "niet behulpzaam" is. De commissie onderzoekt beschuldigingen van massa-executies, martelingen, seksueel misbruik, het gebruik van landmijnen en het platbranden van dorpen.

De ambassadeur zegt dat de Birmese overheid hard bezig is vrede te herstellen in het land, en dat het land voldoende maatregelen neemt om terroristische activiteiten tegen te gaan.

Toestemming

De regering van Birma heeft nog geen toestemming gegeven voor het onderzoek van de VN. Het hoofd van de onderzoeksmissie heeft gezegd dat hij een duidelijk signaal nodig heeft van de Birmese overheid dat zijn team in het land zal worden toegelaten.

Afgelopen woensdag veroordeelde de VN-Veiligheidsraad het opgelaaide geweld in Birma, en riep de raad het land op om de acties tegen de Rohingya direct te staken.

Aung San Suu Kyi, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede en feitelijk leider van Birma, ligt onder vuur omdat zij het Birmese leger niet heeft veroordeeld en zich lange tijd niet wilde uitspreken over het geweld tegen de Rohingya.

De Rohingya hoopten dat ze erop vooruit zouden gaan nu er een oud-Nobelprijs winnaar aan de macht is,
maar ook Suu Kyi weigert de islamitische minderheid erkenning van hun naam

Suu Kyi is niet aanwezig bij de vergadering van de VN-Veiligheidsraad, naar eigen zeggen omdat ze het te druk heeft met de crisis in haar land. Maandag sprak zij zich wel uit tegen het geweld in Birma, maar ze noemde geen van de partijen bij naam.

Del Ponte vertrokken

Carla del Ponte, voormalig aanklager bij het Rwandatribunaal en bij het Joegoslaviëtribunaal, heeft afscheid genomen van de VN-Mensenrechtenraad en de onderzoekscommissie die oorlogsmisdaden in Syrië onderzoekt. Haar vertrek, uit frustratie over de weinige vooruitgang van die commissie, had ze vorige maand al aangekondigd.

Ze herhaalde bij haar afscheid haar ergernis dat er geen speciaal tribunaal voor Syrie is opgericht:

"Zeven jaar aan misdrijven in Syrië en totale straffeloosheid. Dat is niet acceptabel."

Tegen een Zwitserse krant zei ze eerder dat er voldoende bewijs is om de Syrische president Bashar al-Assad te veroordelen voor oorlogsmisdrijven. De Syrië-commissie heeft door het vertrek van Del Ponte nog maar twee leden over: Karen Koning AbuZayd en voorzitter Paulo Pinheiro. De laatste verklaarde dat uiteindelijk veel mensen zullen moeten uitleggen "waarom ze niet sneller hebben opgetreden om de slachting te voorkomen".

Koenders: 'Geen tijd voor bureaucratie na Irma'

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft in New York de Verenigde Naties om hulp gevraagd bij de noodhulpverlening en wederopbouw op Sint-Maarten:

"Orkaan Irma heeft verschrikkelijke verwoestingen aangericht. (...) Het is een enorme klus om alles te herstellen. Ik roep de VN daarom op ruimhartig te zijn bij het toekennen van financiële middelen uit de VN-fondsen en het beschikbaar stellen van expertise voor de wederopbouw van Sint Maarten."

Koenders heeft met de ministers van buitenlandse zaken van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, vertegenwoordigers uit de door de orkaan getroffen gebieden en een aantal VN-instellingen overleg gevoerd. Daarbij heeft hij de VN opgeroepen "snel en flexibel" te handelen. "In deze tijden is er geen tijd voor bureaucratie", zei hij.

Verschillende hulporganisaties van de Verenigde Naties zijn al actief in het gebied. Ook is er in totaal 12 miljoen euro vrijgemaakt in het VN-ontwikkelingsprogramma en door de VN-coördinator voor humanitaire hulp.

Koenders heeft ook gepleit voor een speciale VN-gezant voor klimaat en veiligheid. Die zou zich moeten toeleggen op de problemen die klimaatverandering veroorzaakt. Volgens de minister zijn de kleine landen in het Caribisch gebied kwetsbaar voor dit soort orkanen, die naar verwachting vaker zullen voorkomen. De speciale VN-gezant zou die gebieden moeten helpen om zich daar beter tegen te wapenen.

Lees de verklaring terug van Trump over de VN

Het Witte Huis heeft een transcript van de korte toespraak van Trump over de geplande hervormingen van secretaris-generaal António Guterres gepubliceerd.

Lees hier het volledige transcript van de toespraak van Trump in New York maandag.

De Amerikaanse president begon zijn verhaal met een subtiele verwijzing naar zijn vastgoedproject Trump Tower. De wolkenkrabber bevindt zich aan de United Nations Plaza in New York, tegenover het hoofdkwartier van de VN.

"Ik zag grote potentie aan de overkant van de straat, om eerlijk te zijn, en het kon alleen maar zo'n succesvol project worden omdat de Verenigde Naties hier zit."

Ondanks zijn herhaaldelijke kritiek op de VN (eerder noemde Trump de organisatie waarbij 193 landen wereldwijd zijn aangesloten nog sad), zei de Amerikaanse president dat de VN is "opgericht met nobele doelen".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The United Nations has such great potential but right now it is just a club for people to get together, talk and have a good time. So sad!

Terugbrengen kosten VN

Tegelijkertijd wil Trump dat de kosten van de VN terug worden gebracht. Hij juicht de geplande hervormingen van secretaris-generaal António Guterres daarom ook toe. Trump vindt dat de VS te veel moeten bijdragen aan de wereldorganisatie.

"De afgelopen jaren heeft de VN niet zijn volle potentie bereikt door bureaucratie en slecht management. Hoewel sinds 2001 het budget van de VN is toegenomen met 140 procent, en hoewel er twee keer zoveel mensen werken, zien we niet de resultaten in lijn met deze investering. Maar ik weet dat dit onder de secretaris-generaal snel aan het veranderen is."

Maandag heeft de Amerikaanse president ook een ontmoeting met premier Netanyahu van Israël. Dinsdag spreekt Trump de Algemene Vergadering toe.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Looking forward to meeting with Prime Minister @Netanyahu shortly. Peace in the Middle East would be a truly great legacy for ALL people!

Trump en Koenders schudden elkaar de hand

Alle ogen zijn deze week vooral gericht op president Trump, die zich tijdens de zijn verkiezingscampagne vaak zeer negatief uitliet over de Verenigde Naties.

De Amerikaanse president zal de komende dagen veel regeringsleiders en diplomaten de hand moeten schudden. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) had maandag al een eerste korte ontmoeting met Trump.

Trump moet heel veel mensen een hand geven deze week pic.twitter.com/RvPMSUabu6

— Michel Kerres (@MichelKerres) September 18, 2017

Vijf vragen over de Algemene Vergadering...

De komende dagen staan rood omcirkeld in de agenda van elke internationale diplomaat. Wat gaat er in New York precies gebeuren?

Lees het vragenstuk van onze redacteur Sjoerd Klumpenaar: Speechen en speeddaten: vijf vragen over de Algemene Vergadering van de VN

Trump spreekt steun uit voor hervormingsplannen Guterres

Trump heeft maandag zijn steun bevestigd voor de hervormingsplannen van de nieuwe secretaris-generaal António Guterres. De afgelopen jaren hebben de VN volgens de Amerikaanse president "niet zijn volle potentie bereikt vanwege bureaucratie en slecht management".

Twitter avatar MichelKerres Michel Kerres Trump in VN: VS hebben niet de resultaten gezien die je gezien de Amerikaanse investering zou verwachten

De VN zouden te veel geld uitgeven en onnodig veel mensen in dienst hebben. Daarom zouden "gedurfde hervormingen" nodig zijn volgens Trump.

Eerder hadden de VS al duidelijk gemaakt de geplande hervormingen van Guterres te steunen. De Amerikaanse president vindt dat de VS naar verhouding te veel moeten bijdragen aan de VN.

Lees ook het achtergrondstuk van redacteur Michel Kerres die deze week voor de Algemene Vergadering in New York zit: Dat Trump naar de VN komt is al bemoedigend

Bekijk hier de openingswoorden van Trump en Guterres:

Slowblog Algemene Vergadering VN...

Welkom in ons slowblog over de 72ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ruim honderd regeringsleiders en duizenden diplomaten spreken deze week in New York over de belangrijkste wereldthema's.

Het is de eerste VN-jaarvergadering voor zowel de Amerikaanse president Donald Trump als de nieuwe secretaris-generaal António Guterres. Maandag begint de vergadering met een bijeenkomst over hervormingsplannen van Guterres. Deze zal geleid worden door Trump.

Premier Rutte en koningin Máxima zullen dinsdag meteen na de Troonrede naar New York vliegen voor de Algemene Vergadering. De minister-president houdt woensdag een toespraak in de Algemene Vergadering. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) spreekt in de Veiligheidsraad over vredesmissies.

Volg hier de komende dagen alle belangrijkste ontwikkelingen rondom de Algemene Vergadering.