Spoorwegen

Proef om drukte tijdens de ‘hyperspits’ te verminderen

NS gaat een proef doen om treinreizigers te bewegen de ‘hyperspits’ te mijden, het drukste uur in de ochtendspits van 7.30 tot 8.30 uur. De proef, die deze week begint, wordt gehouden onder de 21.000 houders van een Altijd Voordeel-abonnement. Zij krijgen aan de randen van de spits, maar buiten de hyperspits, voortaan 40 procent korting. Mijden ze de ochtendspits helemaal, dan krijgen ze zelfs 60 procent korting. De Spoorwegen willen weten of het verruimen van de korting helpt bij het beter spreiden van de ochtenddrukte. Tijdens de hyperspits is het aantal in- en uitstappers twee keer zo hoog als in de rest van de spits. De test duurt drie maanden. De Spoorwegen kampen met enorme drukte in de treinen, onder meer door de groeiende economie en de dalende werkloosheid. (ANP)