Orkaan Maria stevent af op Bovenwindse Eilanden

De tropische storm Maria is zondagnacht uitgegroeid tot een orkaan, meldt het Amerikaanse National Hurricane Center.

Amerikaanse soldaten worden zondag geëvacueerd van het eiland St. Thomas, in de U.S. Virgin Islands, wegens de naderende orkaan Maria.
Amerikaanse soldaten worden zondag geëvacueerd van het eiland St. Thomas, in de U.S. Virgin Islands, wegens de naderende orkaan Maria. Foto Jonathan Drake / Reuters

De tropische storm Maria, die boven de Atlantische Oceaan richting de Bovenwindse Eilanden trekt, is volgens het Amerikaanse National Hurricane Center zondagnacht uitgegroeid tot een orkaan.

Maria, met windsnelheden van 130 kilometer per uur, wint nog verder aan kracht op weg naar het Caribisch Gebied, aldus de instantie, die voorspelt dat Maria zal uitgroeien tot een orkaan in categorie 3.

Naar verwachting worden de Bovenwindse Eilanden, waaronder Saba en Sint-Eustatius, maandagavond getroffen door Maria. In Guadeloupe, Dominica, Martinique en St. Kitts, Nevis en Montserrat Sint-Maarten worden windsnelheden van een orkaan voorspeld. Ook Puerto Rico maakt zich op voor de naderende storm.

Het Hurricane Center zei in een verklaring:

„Toenemende kracht wordt voorspeld tijdens de komende 48 uur, en Maria kan de intensiteit bereiken van een zware orkaan wanneer ze maandag over de Bovenwindse eilanden trekt.”

Maria nadert het oostelijke Caraïbisch Gebied minder dan twee weken nadat de regio zwaar werd getroffen door Irma. Die orkaan, een van de zwaarste die ooit boven de Atlantische Oceaan is gemeten met windsnelheden tot bijna 300 kilometer per uur, liet een spoor van verwoesting achter. Zeker 84 mensen zijn als gevolg van de orkaan Irma omgekomen. Sint-Maarten, dat zwaar is getroffen door de orkaan Irma, ligt niet direct op het pad van Maria

Lees ook: Orkaanwaarschuwing voor Franse Caraïbische eilanden