Opinieartikel

Hoogleraar Roos Vonk berispt om vergelijking van vleesindustrie met Holocaust

Foto Maurice Boyer

Het college van bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft afgelopen week de hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk berispt voor een opinieartikel in NRC (Bioindustrie vergelijken met de Holocaust is niet zo raar, 22 augustus), waarin zij parallellen trekt tussen de vleesindustrie en de Holocaust, de moord op zes miljoen Joden door de nazi’s. Het college betreurt het „dat door het gebruik van de term Holocaust zoveel mensen geraakt zijn”. Het college heeft hierover met Vonk gesproken en zij is het met het college eens. Op 2 september had ze zelf al in een brief aan NRC geschreven dat ze de verwijzing naar de Holocaust in haar eerdere opiniestuk beter niet had kunnen gebruiken. Vonk heeft zelf een Joodse achtergrond (NRC).