Na tien jaar machtsstrijd

Hamas ontbindt ‘regering’ in Gaza en staat open voor dialoog Fatah

Hamas ontbindt haar ‘regerend comité’ in de Gazastrook. In een verklaring laat de Palestijnse beweging zondag weten open te staan voor een dialoog met de rivaliserende Fatah-beweging, die onder leiding staat van president Abbas, hoofd van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever. Hamas zegt een einde te willen maken aan de tien jaar lange machtsstrijd tussen de twee Palestijnse kampen. Hamas zou ook instemmen met algemene verkiezingen in zowel Gaza als de Westelijke Jordaanoever. Het besluit volgt op een bezoek van VN-chef Guterres aan de Gazastrook. Hamas heeft hem opgeroepen om te helpen bij het opheffen van de blokkade van de Gazastrook. Die werd door Israël ingesteld, toen Hamas in 2007 aan de macht kwam in het dichtbevolkte gebied langs de kust. (Reuters)