Na aanval Johnson neemt May regie in eigen hand

Brexit In de aanloop naar de Brexit-speech van May in Florence valt haar ministersploeg wederom uiteen in kampen. Boris Johnson uitte kritiek op de koers van May, maar volgens de Statistische Autoriteit goochelt hij zelf met cijfers.

Theresa May, in Canada maandag
Theresa May, in Canada maandag Foto Lars Hagberg / AFP

In reactie op een aanval van Boris Johnson probeert Theresa May haar grip op de Brexitgesprekken te verstevigen. In een stuk in The Daily Telegraph herhaalde ze dat na de Brexit het geld dat de Britten denken te besparen naar de nationale gezondheidsdienst NHS moet; het VK betaalt na de Brexit niets om toegang te houden tot de interne EU-markt.

Maandag maakte May bekend dat Oliver Robbins, de belangrijkste ambtenaar in de onderhandelingen met de Europese Commissie, overstapt van het departement Brexitzaken naar de staf van May. Robbins rapporteert nu rechtstreeks aan May en niet meer aan Brexitminister David Davis.

May houdt vrijdag in het Italiaanse Florence een toespraak over Brexit. Naar verluidt was zij van plan de EU tegemoet te komen. Zo zou ze bereid zijn in de drie jaar na uittreden in totaal 30 miljard pond te betalen om toegang te houden tot de Europese interne markt. De geldsom moet twee vliegen in een klap slaan: de EU geruststellen dat zij geld krijgt en bedrijven verzekeren dat na Brexit weinig verandert.

Lees ook: Zijn buitenlandse werknemers straks nog welkom in het VK?

De Britten maakten maandag ook bekend na Brexit graag met de EU een nieuwe verdrag te willen, om na uittreden samen te werken op gebied van veiligheid en criminaliteitbestrijding.

De handreiking over de financiële bijdrage en het concrete voorstel voor een samenwerkingsverdrag moest het blazoen van May oppoetsen. Van een strakke en coherente lijn in aanloop naar Florence is nu geen sprake. Mays ministersploeg valt wederom uiteen in kampen. Brexiteer Michael Gove heeft sympathie voor de acties van Johnson. Ook Lagerhuislid Jacob Rees-Mogg, met regelmaat genoemd als mogelijk toekomstige partijleider, zei dat het wenselijk is dat de Britten na Brexit de miljarden aan EU-betalingen die ze denken te besparen naar gezondheidsdienst NHS laten vloeien.

David Norgrove, voorzitter van de Britse Statistische Autoriteit, schreef dat Johnson goochelt met cijfers. De regering heeft alleen per week 350 miljoen pond extra te besteden als na Brexit ervoor gekozen wordt om grote delen van de EU-geldstroom naar het Verenigd Koninkrijk niet over te nemen: dus geen Brits geld naar de boeren en ook niet wetenschappelijk onderzoek in plaats van Europees geld.

Het VK wil na Brexit nieuwe laagopgeleide EU-burgers werkvisum voor maar 2 jaar geven.