minister van buitenlandse zaken

Boris Johnson schudt Britse politiek op met Brexit-visie

Minder dan een week voordat premier Theresa May in het Italiaanse Florence een verzoenende toespraak over de Brexit wil geven, schudt Boris Johnson de Britse politiek op. In The Daily Telegraph publiceerde hij dit weekend een lang stuk met zijn visie op het Britse uittreden uit de EU. Hij herhaalt een belofte uit de Brexitcampagne: na de Brexit moet het geld dat de Britten denken te besparen naar de nationale gezondheidsdienst NHS. Ook vindt hij dat het VK in de jaren kort na de Brexit niet moet betalen om toegang te houden tot de interne EU-markt. Verwacht werd dat May in haar rede zou zeggen dat ze jaarlijks 10 miljard wil betalen om in de transitiefase markttoegang te behouden. Dit zou volgens de Britten een belangrijk compromis zijn in de vastgelopen Brexit-onderhandelingen. Met zijn interventie laait de strijd bij de Conservatieven weer op. Overtuigde Brexiteers als Michael Gove steunen Johnson, die als minister van Buitenlandse Zaken grotendeels buiten de besprekingen wordt gehouden. Britse media zien dit als het begin van een poging van Johnson om een leiderschapsstrijd te ontketenen met als inzet niet alleen het premierschap, maar ook de Brexitkoers.

EU-migranten na de Brexit pagina 14-15