Mensensmokkelaars testen alternatieve routes naar Europa

Afgelopen maand bereikten 475 migranten uit het Midden-Oosten via Turkije en Roemenië de EU.

De kustwacht van Roemenië heeft op 13 september 150 migranten uit Irak en Iran opgepikt die Europa proberen binnen te komen.
De kustwacht van Roemenië heeft op 13 september 150 migranten uit Irak en Iran opgepikt die Europa proberen binnen te komen. Foto Politia de Frontiera Romana / AP

Mensensmokkelaars testen nieuwe routes om migranten de EU binnen te krijgen. Een van die routes is om via de Zwarte Zee vanuit Turkije naar Roemenië te gaan. Ongeveer 475 migranten uit het Midden-Oosten en Afrika bereikten afgelopen maand op die manier Europa. Dat heeft de Roemeense kustwacht tegen persbureau Reuters gezegd.

Zeven smokkelaars uit Turkije, Bulgarije, Syrië, Irak en Cyprus zijn daarbij gearresteerd. In vergelijking met de periode van 2013 tot en met 2015, toen in totaal vijfhonderd migranten via deze route Europa probeerden te bereiken, is het een flinke stijging.

Sinds 2015 probeert de EU het aantal vluchtelingen en migranten terug te dringen die vanuit landen als Syrië, Irak, Afghanistan, Bangladesh en Afrikaanse landen als Ivoorkust en Nigeria, over zee naar Europa komen. Met Turkije zijn vorig jaar afspraken gemaakt om de populaire vluchtelingenroute via Griekenland te blokkeren.

Lees ook: Krijgt EU grip op migratie uit Afrika

De afgelopen maanden daalde het aantal aankomsten over de Middellandse Zee naar de EU met tweederde, volgens gegevens van de VN en het Europese grensagentschap Frontex. Het aantal migranten dat bijvoorbeeld vanuit Libië de Italiaanse kust bereikt, nam in augustus met meer dan 50 procent af ten opzichte van de maand ervoor. Naast de route via Griekenland en Italië proberen de veel migranten via Spanje de EU te bereiken.

Frontex laat aan Reuters weten dat het de situatie in de gaten houdt, zegt een woordvoerder.

“Het is nog te vroeg om te spreken van de opening van deze route, maar de recente incidenten lijken er op te wijzen dat de route een opleving beleeft.”