Huizenmarkt

Amerikaanse interesse in huizensite Funda

Leden van makelaarsvereniging NVM vinden dat het bestuur transparanter moet zijn over de interesse van de Amerikaanse investeerder General Atlantic in de huizensite Funda. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) maandag. General Atlantic zou een aandeel van 25 tot 40 procent van de site willen kopen en daartoe een indicatief bod hebben gedaan, maar de achterban van NVM is daar niet van op de hoogte gesteld. Dit tot frustratie van sommige leden die willen dat de site zich sneller ontwikkelt. Een grootaandeelhouder zou de nodige investeringen kunnen doen. General Atlantic investeerde eerder in de Zweedse equivalent van Funda, Hemnet, en in de Belgische huizensite Immoweb.

Een woordvoerder van NVM bevestigt dat General Atlantic middels een brief „een bepaalde waardering” aan de site heeft gegeven – 240 miljoen euro volgens het FD – en dat de investeerder „koffie wil komen drinken”. Maar verder niks. De woordvoerder: „Er is geen bod. Funda is een populaire website, er is altijd wel een partij die interesse heeft.” Het bestuur achtte het daarom „niet opportuun” om de leden meteen in te lichten toen de brief arriveerde. Het bestuur wil ook niet ingaan op het voorstel van General Atlantic. Verkoop van een groot belang is volgens de woordvoerder helemaal niet aan de orde. „Wij zien Funda als strategische deelneming van NVM.”

Volgens het eigen jaarverslag trekt Funda maandelijks gemiddeld meer dan 35 miljoen bezoekers. De site genereerde in 2016 ruim 28 miljoen euro omzet. Dat is goed voor een bedrijfsresultaat van meer dan 11 miljoen euro.