Herzberglezing

Arib: salafistische moskeeën bedreigen integratie jongeren

De opkomst van salafistische moskeeën heeft de integratie van Marokkaanse jongeren in de weg gestaan. De overheid is „te lang onverschillig” geweest om dat te voorkomen. Dat zei Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib zondag in de Abel Herzberglezing. Arib (PvdA) – ze is van Marokkaanse komaf – zei dat streng-religieuze imams „Marokkaanse gezinnen hebben vergiftigd met ideeën die haaks staan op onze democratische waarden”. Ze noemde het goed dat de voormalige salafistische imam van de Haagse As-Soennah Moskee een straatverbod kreeg. Maar integratie moet wel van twee kanten komen: „Het is niet de bedoeling dat je je afkeert van de samenleving waarin je een nieuwe toekomst zoekt. Maar het helpt óók niet wanneer diezelfde samenleving jou ontmoedigt.” (NRC)