Brieven

Europese vlag

Stop met het vermijden van Europese symbolen

Foto iStock

Anders dan premier Rutte raak ik wel ontroerd door de Europese vlag, bijvoorbeeld als ik die zie wapperen aan het stadhuis van Riga, naast die van Letland en de stad. Zulke vlaggentrio’s zijn in heel Europa gemeengoed behalve in Groot-Brittannië en Nederland.

Als andere Europese leiders verklaringen afleggen doen ze dat steeds met de nationale dundoek én het Europese blauw op de achtergrond.

Indertijd kwam Balkenende triomfantelijk terug van een Europese conferentie: hij had bereikt dat vlag en hymne niet hoefden! Gelukkig trekken de meeste andere EU-landen zich niets aan van deze triviale sabotage. De Deutschlandfunk besluit zijn uitzendingen dagelijks met de melodieën van de Deutschlandhymne en Beethovens ‘An die Freude’.

En hoe goed was het niet te kijken naar de jongste Last Night of the Proms, altijd een manifestatie van jingoïsme. Maar op 9 september werd in de Royal Albert Hall met hartverwarmend veel Europese vlaggen gezwaaid.

Nu Europa elan herwint, is het tijd dat er een einde komt aan het kinderachtige vermijden van Europese symbolen in het land dat ooit aan de wieg van Euopese eenwording stond.