Corruptie bij Raad van Europa

Belgische senator stapt op wegens ‘Azerbajdzjan’

Alain Destexhe eerder deze maand
Alain Destexhe eerder deze maand Foto Aurore Belot

Het schandaal waarin Azerbajdzjan politici van de Raad van Europa betaalde die geacht werden het land kritisch te beoordelen, heeft voor het eerst een zittende parlementariër zijn zetel gekost. De Belgische senator Alain Destexhe, van de Franstalige liberale regeringspartij MR, trekt zich terug uit het mensenrechtenorgaan in Straatsburg. Vorige week bleek dat een stichting die Destexhe oprichtte positieve evaluaties schreef over verkiezingen in Azerbajdzjan, die president Ilham Aliyev gretig gebruikte om zijn regime te legitimeren. Bovendien bleek de stichting geld uit Azerbajdzjan te ontvangen, terwijl Destexhe rapporteur voor Azerbajdzjan is in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa. Eerder kwamen alleen voormalige parlementariërs van de Raad van Europa in opspraak. De ophef begon toen de voormalige christen-democratische rapporteur over Azerbajdzjan Luca Volonte uit Italië eind vorig jaar bekende miljoenen euro’s van Azerbajdzjan te hebben ontvangen. Begin deze maand bleek dat een andere voormalige parlementariër van de Raad van Europa, de Duitse christen-democraat Eduard Lintner, geld uit een geheim Azerisch fonds had ontvangen. Van dit geld bleek later ook Destexhe te zijn betaald. (NRC)