Çagdas Erdogan

Veelbelovende Turkse fotograaf (24) opgepakt in Istanbul

De veelbelovende Turkse fotograaf Çagdas Erdogan, van wie werk verscheen in vele internationale media als The New York Times, The Guardian en The Wall Street Journal, is vorige week gearresteerd op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. Dat schrijven Turkse media en de journalistenorganisatie CPJ. Hij werd al op 2 september opgepakt in Istanbul, omdat hij foto’s zou hebben gemaakt van het gebouw van de MIT, de organisatie die zich bezighoudt met staatsveiligheid. Vorige week werd pas officieel een aanklacht tegen hem ingediend. Erdogan fotografeert vaak minderheden en verzetsgroepen. Ook NRC plaatste foto’s van hem. In mei zaten meer dan 120 journalisten in de Turkse cel, volgens Amnesty International, onder wie Die Welt-journalist Deniz Yücel. (NRC)