Britse ondernemers dringen aan op driejarige overgangsperiode na de Brexit

Britse ondernemers hebben er bij premier Theresa May op aangedrongen om een overgangsperiode van drie jaar in te lassen na de Brexit. Als er overhaast wordt beslist over de voorwaarden van de Brexit, vrezen zij dat „de collectieve welvaart” in het gedrang kan komen.

De ondernemers denken dat als de Britten in maart 2019 uit de Europese Unie stappen zonder dat daarbij een handelsovereenkomst is gesloten, er voor de bedrijven te weinig tijd is om zich aan te passen. Zo’n 120 vooraanstaande personen uit het bedrijfsleven ondertekenden de brief waarin de waarschuwingen aan May staan beschreven.

De ondertekenaars hekelen ook de aanhoudende onzekerheid die nu heerst. „Onze bedrijven moeten nu beslissingen nemen over investeringen en werkgelegenheid die in de toekomst de economie zullen beïnvloeden”, zo schrijven zij. De ondernemers maken zich grote zorgen over de Brexit. En die nemen met de dag toe.

Tot de ondertekenaars van de brief behoren bedrijven als de Centrica Plc, Zurich Insurance Group Ltd., Johnson & Johnson en de Britse winkelketen Harrods.

EU-politici hebben eerder al te kennen gegeven dat ze over handelsafspraken en een overgangsperiode willen discussiëren, maar dat ze eerst de meningsverschillen over burgerrechten willen oplossen. Ook moeten er eerst overeenkomsten gesloten worden over de financiële vergoeding van het VK aan de EU en grensafspraken met Ierland. Het is echter zeer de vraag of die besprekingen succesvol afgerond kunnen worden voor de Brexit-deadline van oktober. (ANP/Bloomberg)