belasting

Ierland tegen hoger Europees belastingtarief voor techbedrijven

Het Europese plan om meer belastingen te heffen aan ‘digitale’ bedrijven, stuit op weerstand bij onder meer Ierland. Frankrijk wil bedrijven als Facebook, Amazon en Google, die veel geld in Europa verdienen maar relatief weinig belasting betalen, hogere tarieven opleggen. Ook Duitsland, Spanje en Italië steunen het Franse plan. Op een bijeenkomst in Talinn in Estland liet de Franse minister van Financiën weten dat acht EU-landen, waaronder Ierland, bezwaren hebben tegen het plan. Ierland heeft een erg gunstig belastingtarief voor technologiebedrijven, iets waar bijvoorbeeld Apple van profiteert. Ook Denemarken en Luxemburg dringen bij de EU aan op voorzichtigheid omdat een hoog belastingtarief voor digitale activiteiten bedrijven zou kunnen wegjagen uit de EU. (Bloomberg)