Atletiek

Ethiopiër Legese snelste in Dam tot Damloop, favoriet Kiptoo valt tegen met vierde plaats

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Birhanu Legese heeft zondag de 33ste editie van de Dam tot Damloop gewonnen. De 23-jarige Ethiopiër liep in de laatste kilometer weg bij zijn landgenoten Yenew Alamirew (tweede) en Jiksa Tedesse (derde) en finishte in een tijd van 45.35 minuten. Khalid Choukoud was de beste Nederlander met de elfde tijd (47.29). De grote favoriet Edwin Kiptoo stelde teleur. De Keniaanse atleet die de laatste twee edities van de 16,1 kilometer lange loop van Amsterdam naar Zaandam won, ging voor de hattrick maar moest genoegen nemen met een vierde plek. Bij de vrouwen won Mercyline Chelangat uit Oeganda in een tijd van 53.08 minuten. Op de meet versloeg ze de Ethiopische Sofia Assefa en de Japanse Risa Takenake. (ANP)