1926-2017

Acteur Harry Dean Stanton ( Paris, Texas ) overleden (91)

Harry Dean Stanton, die de hoofdrol in Paris, Texas (Wim Wenders, 1984) vertolkte, is vrijdag op 91-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Los Angeles. Dat maakte zijn agentschap vrijdagavond bekend. Stanton speelde in films als The Green Mile, Escape from New York, Cool Hand Luke en recent nog in nieuwe afleveringen van Twin Peaks.

Met zijn kenmerkende ruige uiterlijk en relatief weinig tekst vertolkte Stanton meestal de rol van excentriekeling. Hoewel hij veel kleine rollen speelde, zorgde zijn personage vaak voor een zweem van melancholie in de films waarin hij speelde.

In totaal speelde de acteur in zo’n 250 films en series. Met Paris, Texas werd hij bekend. De monoloog in een spiegelruit tegen zijn vrouw werd geroemd en zou zijn grote doorbraak betekenen. (NRC)