Zuid-Korea en VS willen druk op Noord-Korea opvoeren

Dat hebben president Trump en president Moon zondag afgesproken als reactie op de raketlancering van Noord-Korea vrijdag.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Amerikaanse president Donald Trump schudden elkaar de hand op 30 juni.
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Amerikaanse president Donald Trump schudden elkaar de hand op 30 juni. Foto Brendan Smialowski/AFP

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Amerikaanse president Donald Trump willen de druk op Noord-Korea opvoeren. Volgens Trump en Moon zijn strengere sancties nodig nadat Noord-Korea vrijdagochtend een raket lanceerde. Dat hebben de regeringsleiders zondag afgesproken tijdens een telefoongesprek, aldus persbureau Reuters.

De twee leiders hebben de raketlancering sterk veroordeeld. Een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president zei tijdens een persconferentie op televisie:

“De twee leiders hebben afgesproken om de samenwerking te versterken en zwaardere sancties op te leggen zodat het Noord-Korea duidelijk wordt dat provocaties leiden tot verdere diplomatieke isolatie en economische druk”.

Noord-Korea lanceerde vrijdagochtend een raket die over Japen heen vloog en in de Stille Oceaan landde. Volgens Zuid-Korea legde de raket 3.700 kilometer af en daarmee zou de Amerikaanse legerbases op Guam, een eiland op ongeveer 3.400 kilometer van de Noord-Koreaanse hoofdstad, binnen bereik zijn.

Lees ook: De VN moet het wéér over Noord-Korea hebben

Sancties

De raketlancering van Noord-Korea vrijdagochtend kwam als reactie op nieuwe sancties die maandag in de VN-Veiligheidsraad werden afgesproken. De landen kwamen unaniem overeen dat de export van textiel wordt verboden, de import van olie wordt beperk en de verkoop van aardgas aan Noord-Korea zal worden gestaakt.

De sancties waren het gevolg van een compromis. De Verenigde Staten hadden liever strengere maatregelen gezien, zo wilde het land alle banktegoeden van leider Kim Jong-un bevriezen. Maar Rusland en China sluiten liever een deal met het land dan dat ze inzetten op strengere maatregelen.

De Algemene Vergadering van de VN komt maandag en dinsdag bijeen. President Trump zal deze vergadering openen.