Trumpblog

Vervanging Obamacare sneuvelt opnieuw vóór stemming

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Nieuw Trumpblog

We sluiten voor nu even af. We beginnen op korte termijn met een nieuw Trumpblog. Hier kun je de laatste ontwikkelingen volgen.

Trump breidt inreisverbod uit

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het controversiële inreisverbod zondag uitgebreid met drie nieuwe landen. Het nieuwe verbod geldt nu ook voor alle reizigers uit Noord-Korea en Tsjaad en sommige reizigers uit Venezuela. In een verklaring schrijft Trump dat het verbod vanaf 18 oktober van kracht gaat.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Making America Safe is my number one priority. We will not admit those into our country we cannot safely vet.
https://t.co/KJ886okyfC
Lees verder: Trump breidt inreisverbod uit

Ook Kushner gebruikte persoonlijk mailadres voor werk

Trumps schoonzoon Jared Kushner heeft een persoonlijk mailadres gebruikt voor zijn werk als adviseur van de president. Daarmee heeft hij dit jaar tussen januari en augustus tientallen e-mails gestuurd naar collega's in het Witte Huis, bevestigt zijn advocaat in een verklaring na eerdere berichtgeving van de Amerikaanse politieke website Politico op zondag.

Naast Kushner zouden andere werknemers van de president ook een persoonlijk mailadres hebben gebruikt voor werk. Onder meer voormalig strateeg Steve Bannon en voormalig stafchef Reince Priebus zouden volgens Politico soms niet met hun officiële adres mails gestuurd hebben.

Daarmee lijkt het huidige Witte Huis dezelfde fout te hebben gemaakt als Trumps tegenstander tijdens de verkiezingen Hillary Clinton. Zij gebruikte namelijk als minister van Buitenlandse Zaken onder voormalig president Obama ook een persoonlijk mailadres voor werk. Trump noemde haar tijdens speeches daarom vaak ''Crooked Hillary'. Ook was het de aanleiding voor de beruchte kreet 'Lock her up'

Lees ook: Vijf vragen over de e-mailaffaire die Clinton blijft achtervolgen

Volgens de advocaat van Kushner ging het normaal gesproken over doorgestuurde nieuws artikelen of politiek commentaar:

"Meestal gebeurde het wanneer iemand de uitwisseling begon door een mail te sturen naar zijn persoonlijke mailadres, in plaats van het officiële adres."

De adviseur zou belangrijk werk voor de president alleen via zijn officiële mailadres hebben gedaan en alle e-mails nog bewaard hebben. Kushner is getrouwd met Trumps dochter Ivanka. Eerder was hij betrokken bij de campagne van de president. Sinds Trumps inauguratie vervult hij een belangrijke rol als adviseur.

Het gebruik van geheime informatie via privé-e-mail is volgens federale regels van de VS verboden. Bij Clinton leidde het tot een grootschalig FBI-onderzoek waar uiteindelijk niks uitkwam, maar die haar wel veel negatieve publiciteit opleverde tijdens haar campagne.

Trump botst ook met basketballers

President Trump botst ook met prominenten van andere sportdiscliplines. Zaterdag trok hij een uitnodiging in voor het basketbalteam Golden State Warriors omdat één speler, Stephen Curry, had gezegd dat hij het Witte Huis niet wilde bezoeken. Hij zei zich niet te kunnen vinden in alle ideeën van Trump. Volgens Trump was een uitnodiging aan het Witte Huis een "grote eer", maar verdienden de Warriors deze eer niet vanwege de twijfels van Curry.

De trainer van de Warriors, Steve Kerr, reageerde zondag aangeslagen op de uitspraken van Trump over footballspeler Colin Kaepernick. Kaepernick zou volgens Trump ontslagen moeten worden omdat hij weigert op te staan voor het volkslied. In een reactie zei Kerr:

"Hij heeft het over over jonge mannen die vreedzaam protesteren tegen gewelddadig politieoptreden, racisme en ongelijkheid. Vreedzaam protesteren! Dat is een hoeksteen van onze samenleving. Come on."

Trump wekt woede van sporters

President Donald Trump heeft tijdens een bijeenkomst in Huntsville, Alabama stevig uitgehaald naar sporters die geen respect tonen voor de Amerikaanse vlag. Hij riep de eigenaren van de clubs op om de spelers te ontslaan met de veelzeggende woorden: "Get that son of a bitch off the field right now... he is fired."

Trump doelt op het protest van de football-speler Colin Kaepernick. Vorig jaar besloot de quarterback van de San Francisco 49ers niet te gaan staan voor het volkslied vanwege de onderdrukking van "zwarte en andere niet-witte mensen".

Lees ook: Hij blijft zitten voor het Amerikaanse volkslied, ook al kost het hem zijn carrière

De National Football League (NFL) reageerde zeer ontstemd. In een verklaring liet commissaris Roger Goodell weten dat Trump "verdeeldheid" zaait en geen respect heeft voor de sporters. Eric Winston, president van de NFL, noemde de uitspraken van Trump "een klap in het gezicht voor de helden van de burgerrechtenbeweging".

Ook op de velden werd gereageerd:

Twitter avatar camdasilva Cameron DaSilva Trump: “NFL owners should fire players who protest!” Shad Khan: https://t.co/6i2TVaOqPD

Trump: Kim en zijn minister maken het niet lang meer

President Donald Trump heeft vrijdagavond lokale tijd gereageerd op de speech van de Noord-Koreaanse minister Ri Yong-ho. "Als hij [Ri] de gedachten weergeeft van de kleine raketman [Kim Jong-un] zullen zij niet veel langer nog onder ons zijn", schreef het staatshoofd op Twitter. Eerder noemde Trump Kim als een "gestoorde".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Just heard Foreign Minister of North Korea speak at U.N. If he echoes thoughts of Little Rocket Man, they won't be around much longer!

Ri noemde Trumps speech van dinsdag 'roekeloos', 'gewelddadig' en een zelfmoordactie, en uitte stevige bedreigingen richting de VS. Eerder noemde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un Trump al een "geestelijk gestoorde seniele bejaarde". Ri zei vrijdag:

"Door Kim Jong-un 'raketman' te noemen, heeft hij een onomkeerbare fout gemaakt, en het onvermijdelijk gemaakt dat onze raketten het Amerikaanse vasteland zullen bezoeken. Als er Amerikanen zullen sterven, dan is dat de schuld van Trump. De gevolgen zullen meer zijn dan Trump aan kan."

Trumps woorden zullen vermoedelijk niet licht worden opgenomen in Pyongyang. Leider Kim Jong-un wordt in het land vereerd als een semi-goddelijk wezen. Het beledigen van de leider is in Noord-Korea een misdaad die bestraft kan worden met de dood of een enkele gang naar een van de beruchte werkkampen. Eerder spotte Trump al met Kim door de bijnaam 'raketman' voor hem te munten:

Trump noemt McCains tegenstem 'verdrietig'

Op een rally in Huntsville, Alabama, heeft Trump flinke kritiek geuit op de Republikeinse senator John McCain, die vrijdag bekendmaakte dat hij tegen het nieuwe zorgplan gaat stemmen. Trump noemde het "verschrikkelijk" en "verdrietig", schrijft persbureau AP.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump John McCain never had any intention of voting for this Bill, which his Governor loves. He campaigned on Repeal & Replace. Let Arizona down!

Op het moment dat Trump de naam van McCain uitsprak, steeg er luid boegeroep op uit de menigte. Hij zei vervolgens dat hij er nog steeds van overtuigd is dat het wetsvoorstel kan worden aangenomen:

"Zonder McCains steun is het een beetje moeilijker. Maar we hebben nog wat tijd. We gaan nu niet terugkrabbelen alleen omdat we een paar stemmen tekortkomen. Uiteindelijk gaat het lukken.

Ook vice-president Mike Pence zei dat het gevecht nog niet over is:

"Dit wordt niet makkelijk. Maar de president en ik zijn vastberaden."

Trump overweegt verlenging reisverbod

Trump overweegt om het controversiële inreisverbod voor mensen uit zes islamitische landen te verlengen, meldt persbureau Reuters. Aanstaande zondag verloopt het huidige inreisverbod, dat negentig dagen van kracht was en geldt voor reizigers uit Iran, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen.

Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft nieuwe, meer gerichte inreisbeperkingen aanbevolen, die per land kunnen verschillen. Welke landen met een mogelijk nieuw invoerverbod worden getroffen, wordt pas bekend als Trump definitief beslist.

Herbert Raymond McMaster, Trumps veiligheidsadviseur, zei zondag in een interview met ABC al dat de president nieuwe restricties zou overwegen om de Amerikanen veilig te houden.

“Het is iets waar we naar kijken; hoe we de mensen in de VS beter kunnen beschermen, hoe we ervoor kunnen zorgen dat we weten wie de mensen zijn die ons land bezoeken. Als je mensen niet effectief kunt screenen om te weten wie het land bezoekt, dan moet je mensen niet naar het land laten afreizen.”

Naar aanleiding van de aanslag in Londen vorige week liet Trump op Twitter al weten het inreisverbod te willen aanscherpen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The travel ban into the United States should be far larger, tougher and more specific-but stupidly, that would not be politically correct!

McCain bezorgt nieuw zorgplan vermoedelijk de doodssteek

De Republikeinse senator John McCain heeft laten weten opnieuw tegen het nieuwe zorgplan, dat Obamacare moet vervangen, te zullen stemmen. Daarmee bezorgt hij het wetsvoorstel voor de nieuwe zorgwet vermoedelijk de genadeklap, aangezien ook de Republikeinse senatoren Rand Paul, Susan Collins en Lisa Murkowski tegen zijn.

De met een hersentumor worstelende McCain, die in juli ook al tegen het voorstel stemde, dat daarna werd aangepast, zei in een verklaring:

"Ik kan het voorstel Graham-Cassidy niet met een goed geweten steunen. Ik denk dat we er beter aan doen samen te werken, Republikeinen en Democraten. Dat hebben we nog niet echt geprobeerd."

NRC-correspondent Guus Valk verwacht dat Trump vanavond goed boos zal zijn:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk McCains opstand lijkt de genadeklap voor het nieuwe zorgplan. Trump speecht vanavond, verwacht vuurwerk. https://t.co/VA6Gi1wCkJ

McCain news is huge. McCain, Collins and Paul are enough to kill the Graham-Cassidy Ocare repeal bill with or without Murkowski.

— Paul McLeod (@pdmcleod) September 22, 2017

Het plan heeft 51 stemmen nodig, maar omdat de Democraten met 48 zetels in de Senaat, collectief tegen zijn, komt het net een stem tekort. De leider van de Republikeinen in de Senaat Mitch McConnel wilde het voorstel van senatoren Bill Cassidy en Lindsey Graham proberen komende week in te dienen. Na 30 september zijn er namelijk nog meer stemmen, zestig, nodig om het erdoorheen te krijgen.

Ondanks McCains opstand liet Graham weten geen wraakgevoelens te hebben jegens hem:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk McCain schoot het zorgplan van zijn beste vriend af, maar hey, no hard feelings! https://t.co/QvsTN3EVfV

My friendship with @SenJohnMcCain is not based on how he votes but respect for how he’s lived his life and the person he is.

— Lindsey Graham (@LindseyGrahamSC) September 22, 2017

VS en Zuid-Korea maken afspraken over defensie

De VS en Zuid-Korea zullen de militaire verdediging van Zuid-Korea gezamenlijk versterken. Dat hebben Trump en de Zuid-Koreaanse president Moon afgesproken, zo bericht Reuters. Concreet houdt het in dat beide landen 'strategische militaire aankopen' zullen doen en deze inzetten in Zuid-Korea.

Lees ook: Test waterstofbom is geen direct dreigement, wel gruwelijk scenario

Ondanks de uitgestoken hand van Zuid-Korea richting Noord-Korea op de VN-top, lopen de spanningen tussen de VS en Noord-Korea juist op. Trump sprak dinsdag aanvallende woorden richting Noord-Korea, het land reageerde daarop door vrijdag te dreigen met een waterstofbomtest boven de Stille Oceaan.

Kremlin ontkent Facebook advertenties te hebben geplaatst

Het Kremlin heeft nooit advertenties op Facebook geplaatst om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Dat heeft woordvoerder Dmitry Peskov vrijdag tegen Reuters gezegd.

Twee weken geleden maakte Facebook bekend dat er tijdens de verkiezingen duizenden politieke advertenties zijn verspreid. De advertenties werden herleid naar een Russisch bedrijf dat grote hoeveelheden onjuiste of misleidende informatie online zet.

Facebook CEO Mark Zuckerberg zei donderdag dat Facebook zal meewerken aan het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Het zal 3.000 advertenties, afkomstig van nep-accounts, overhandigen aan het Congres.

Lees ook: Trumps Rusland-affaire in tien vragen

"We weten niet hoe we een advertentie moeten plaatsen op Facebook", zei woordvoerder Peskov. "We hebben dit nog nooit gedaan en zijn er nog nooit mee bezig geweest."

Momenteel lopen in Amerika vijf onderzoeken naar de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen. Vier bij het Congres en één bij de FBI.

Facebook geeft advertenties vrij onderzoek Rusland-affaire

Facebook-topman Mark Zuckerberg zegt dat hij en zijn team "actief samenwerken" met de Amerikaanse overheid in het onderzoek naar inmenging van de Russen in de Amerikaanse verkiezingen.

Zuckerberg zei donderdag tijdens een livestream op Facebook dat hij 3.000 advertenties afkomstig van nepaccounts, die gelinkt worden aan Rusland, zal overhandigen aan het Congres.

Lees ook: Trumps Rusland-affaire in tien vragen

Momenteel lopen er vijf onderzoeken naar de beïnvloeding van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen en het Witte Huis: vier in het Congres en één bij de FBI, de federale recherche.

Trump zet deur open voor nieuwe sancties Noord-Korea

Donald Trump heeft donderdag een presidentieel decreet getekend waarmee het mogelijk wordt om specifieker sancties op te leggen aan personen en instituties die handelen met Noord-Korea of die faciliteren. De Amerikaanse president maakte dat donderdag bekend voorafgaand aan een ontmoeting met de Japanse premier Abe en diens Zuid-Koreaanse collega Moon.

"Ons nieuwe decreet zal de weg naar inkomstenbronnen afsnijden waarmee de Noord-Koreaanse inspanningen om de dodelijkste wapens ooit gefinancierd worden", zo vertelde Trump aan een verslaggever van persbureau Reuters. Op deze manier moet het voor het ministerie van Handel gemakkelijker worden sancties op te leggen aan buitenlandse banken die transacties naar het Aziatische land mogelijk maken.

Today, I announced a new Executive Order with re: to North Korea. We must all do our part to ensure the complete denuclearization of #NoKo. pic.twitter.com/igjOSM7N7h

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 21 september 2017

Trump repte daarbij met geen woord over de voor Noord-Korea belangrijke olie-inkomsten. Wel prees hij de centrale bank van China omdat die de eigen banken heeft aangemoedigd om de banden met Noord-Korea te verbreken.

Eerder deze week liet Trump al weten dat hij bereid is Noord-Korea "totaal te zullen vernietigen" als dat nodig is. De Zuid-Koreaanse president Moon sloeg donderdag juist een verzoenender taal aan. Hij zei te willen voorkomen dat er oorlog uitbreekt.

Trump overweegt militaire parade naar Frans voorbeeld

Toen Trump afgelopen juli de militaire parade zag in Parijs tijdens de Franse onafhankelijkheidsdag, was hij daarvan onder de indruk. De president overweegt nu ook een soortgelijke parade te organiseren op 4 juli, de Amerikaanse feestdag die de onafhankelijkheid viert. Dat zei Trump in de zijlijn van de Algemene Vergadering van de VN in New York, meldt Reuters.

3.000 militairen naar Afghanistan

De VS sturen drieduizend extra militairen naar Afghanistan. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis laten weten, bericht persbureau Reuters. Eind augustus had Mattis al opdracht gegeven voor het sturen van meer militairen naar Afghanistan, maar hij had nog niet gezegd hoeveel. Er was toen sprake van vierduizend man.

De Amerikanen zijn al bijna zestien jaar actief in Afghanistan. Momenteel zijn er al elfduizend Amerikaanse militairen in het land. Het is de langste oorlog waarbij ze zijn betrokken.

Lees ook: Meer Amerikaanse troepen naar Afghanistan, maar heeft het zin?

Trump wilde eigenlijk vertrekken uit het land, maar kwam daarop terug omdat de regering niet wil dat de radicaal-islamitische Taliban hun positie verder versterken. De president is beducht voor een tweede 'Irak' waar na terugtrekking van de VS een machtsvacuüm leidde tot de opmars van terreurgroep IS.

Trump bespot Clinton en Kim Jong-un op Twitter

De Amerikaanse president Trump toog zondag naar Twitter om zijn (politieke) tegenstanders te bespotten. Voormalig Democratisch presidentskandidaat Hillary Clinton kreeg ervan langs in een filmpje dat Trump retweette, zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot Kim Jong-un noemde hij geringschattend "raketman".

Trump plaatste een (neppe) video door op zijn tijdlijn waarin hijzelf op een golfbaan te zien is terwijl hij een bal het beeld uit slaat. In een volgende shot zien we archiefbeeld van Clinton die valt terwijl ze een vliegtuig instapt. De golfbal is er zo in gemonteerd dat het lijkt alsof Trump Clinton neerhaalt met zijn swing:

Eerder op de dag moest ook de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un eraan geloven. "Ik sprak met de Zuid-Koreaanse president Moon gisteravond", stuurde Trump de wereld in. "Vroeg hem hoe het met raketman gaat. Er staan lange rijen aan de tankstations in Noord-Korea. Jammer!"

De spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten liepen deze week weer verder op nadat de Pyongyang vrijdag een nieuwe raket afvuurde die hoog over Japan vloog. De Noord-Koreaanse rakettesten zijn een van de belangrijkste onderwerpen tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York komende week.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I spoke with President Moon of South Korea last night. Asked him how Rocket Man is doing. Long gas lines forming in North Korea. Too bad!

Welkom!

In het nieuwe Trumpblog. Het oude teruglezen? Dat kan hier:

Lees ook: ‘Sessions diende ontslag in na vernedering door Trump’