Ryanair annuleert de komende weken honderden vluchten

Het bedrijf zou te veel personeel hebben met nog niet ingeplande vakantiedagen.

Foto Andreas Arnold/AFP

Luchtvaartmaatschappij Ryanair annuleert de komende weken honderden vluchten. Zondag waren het er alleen al 82. De annuleringen zijn onderdeel van een periode van zes weken waarin Ryanair dagelijkse veertig tot vijftig vluchten schrapt.

Ryanair maakte de maatregel afgelopen vrijdag bekend. Volgens het bedrijf is dit nodig om “de punctualiteit van de dienstregeling te verbeteren”. Door stakingen van luchtverkeersleidingspersoneel en het slechte weer van de afgelopen weken nam het aantal vluchten dat op tijd vloog af.

Volgens persbureau Bloomberg hebben de annuleringen vooral te maken met richtlijnen van de Ierse luchtvaartautoriteit. Die schrijven voor dat Ryanair nog voor 1 januari achterstallige vakantiedagen van het personeel moet opmaken. Het bedrijf zou veel personeel hebben, inclusief piloten, dat hun vakantiedagen nog moet inplannen. Mede hierdoor zou Ryanair niet meer zijn reguliere vliegschema kunnen volhouden.

Twitter avatar Ryanair Ryanair Your flight is operating as scheduled unless you have received a cancellation mail. Please check the email address used to make your booking

De geschrapte vluchten zouden in de komende periode de plannen van 308.000 tot 385.000 reizigers in de war schoppen. Het gaat onder meer om vluchten op Amsterdam, Frankfurt en Barcelona. Zaterdag werd begonnen met het programma en gingen tachtig vluchten niet meer door. Dat aantal lag dus, net als zondag, hoger dan de aangekondigde vijftig vluchten. Dat was nodig “om te beginnen aan de uitvoer van dit plan”, aldus Ryanair zelf.

Tussen de geannuleerde vluchten van zondag zit één retourvlucht Dublin-Schiphol.

Lees ook: Winst Ryanair stijgt, maar vooral door paasvakantie

Passagiers wiens vlucht is geannuleerd, worden daarvan per e-mail op de hoogte gesteld.