Orkaanwaarschuwing voor Franse Caraïbische eilanden

Het departement Guadeloupe heeft code oranje afgegeven. Naar verwachting zwelt de tropische storm Maria later aan tot een orkaan.

Een haven op het Franse deel van Sint-Maarten werd verwoest door orkaan Irma eerder deze maand.
Een haven op het Franse deel van Sint-Maarten werd verwoest door orkaan Irma eerder deze maand. Foto Helene Valenzuela/AFP

Het Franse departement Guadeloupe heeft zondag een orkaanwaarschuwing afgegeven in de aanloop naar de tropische storm Maria die op het moment afkoerst op de Caraïben. Franse autoriteiten schrijven dat bewoners van verschillende eilanden zich moeten voorbereiden op de storm. Op Sint-Maarten, dat onlangs door orkaan Irma zwaar werd getroffen, geldt vooralsnog code geel.

Naar verwachting zal Maria later op zondag of maandag officieel een orkaan worden. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) bevond de storm zich om 20:00 uur (Nederlandse tijd) ongeveer 650 kilometer ten zuidoosten van de Bovenwindse Eilanden.

De huidige route van Maria:

Door een onderzoeksvliegtuig van de NHC werden vooralsnog windsnelheden van 105 kilometer per uur gemeten. Dit zal de komende dagen waarschijnlijk verder aansterken terwijl Maria zich naar het noordwesten beweegt. Ook het Franse eiland Martinique bevindt zich in de gevarenzone.

Andere eilanden in de regio moeten rekening houden met zware regenval. De verwachting is dat Maria aankomende week verder beweegt richting het Amerikaanse eiland Puerto Rico.

Sint-Maarten waarschijnlijk gespaard van Maria

Het ziet ernaar uit dat de Nederlandse Bovenwindse Eilanden die eerder deze maand zwaar getroffen werden door orkaan Irma nu grotendeels gespaard blijven van Maria. Wel moet rekening gehouden worden met zware regenval, wat de herstelwerkzaamheden en noodhulp in de regio lastiger kan maken.

Lees ook: ‘Kijk, daar is m’n dochter! In een boot’

Irma was de zwaarste orkaan ooit gemeten boven de Atlantische Oceaan en liet een spoor van verwoesting achter op meerdere Caraïbische eilanden. De cycloon trok recht over Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius heen. Nederland maakte eerder deze week bekend dat een derde marineschip naar het eiland gestuurd wordt voor noodhulp.