‘Mariniers deden niks bij plunderingen’

Nasleep orkaan Irma De avondklok werd na de orkaan niet gecontroleerd, zegt de premier, waardoor er werd geplunderd.

Premier Marlin: „Er was níémand die de avondklok controleerde die was ingesteld”.
Premier Marlin: „Er was níémand die de avondklok controleerde die was ingesteld”. Foto Eppo König

Premier William Marlin van Sint-Maarten verwijt Nederlandse mariniers de grootschalige plunderingen na orkaan Irma. Volgens Marlin is er „iets misgegaan” met afspraken tussen de mariniers en de lokale politie bij handhaving van de avondklok. „Er werd geplunderd, de mariniers keken ernaar – en deden niets”, zegt Marlin.

Marlin, premier sinds 2015, zegt dat er tijdig afspraken over veiligheid zijn gemaakt. Hij had een ontmoeting met de chef van de politie en de commandovoerder van de mariniers, zegt hijzelf. „Er is iets misgegaan tussen hen, in de hele communicatie”, zegt Marlin. „Afspraken waren gemaakt, vóór de orkaan.”

Maar wát er dan misging, daarover wil Marlin niets zeggen. „Er was níemand die de avondklok controleerde”, zegt hij.

Lees het hele interview dat we met Marlin hadden: ‘Er was níémand die de avondklok controleerde die was ingesteld’

„Wat een klinkklare onzin”, reageerde Commandant Zeestrijdkrachten Rob Verkerk maandagochtend op Twitter. „Mijn mensen hebben binnen de grenzen van hun mogelijkheden vanaf het eerste moment handelend opgetreden.”

Twitter avatar GeneraalVerkerk Rob Verkerk Wat een klinkklare onzin. Mijn mensen hebben binnen de grenzen van hun mogelijkheden vanaf het eerste moment handel… https://t.co/MVaLkcxpVc

Ook minister Hennis (Defensie, VVD) verwerpt de kritiek op Twitter. „Onze mensen leveren uitstekend werk conform de afspraken met civiel gezag.”

Nadat Sint-Maarten op 6 september werd getroffen door de orkaan, begonnen dagenlange plunderingen. Ook winkels, bedrijven en opslagruimtes die de orkaan redelijk hadden doorstaan werden alsnog vernield en leeggeroofd.

Sint-Maarten, dat sinds 2010 een apart land zonder krijgsmacht is binnen het Koninkrijk der Nederlanden, deed een week voor orkaan Irma een bijstandsverzoek aan de Nederlandse regering. De verhouding tussen politiek Den Haag en de regering van Sint-Maarten ligt gevoelig: Nederlands ingrijpen bij financiële tekorten en overheidscorruptie wordt als bemoeienis ervaren.

Tijdens de orkaan zouden ongeveer zestig Nederlandse militairen op het eiland zijn geweest die patrouilleerden en bijstand verleenden rond de schuilplaatsen, gevangenis, luchthaven en haven.

Plasterk: ‘Heel vreemd’

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag heeft dit weekend contact gezocht met de regering van Sint-Maarten over het vraaggesprek met NRC. „Premier Marlin heeft ons laten weten geen enkele kritiek te hebben op de Nederlandse militairen of hulpverleners”, zegt een woordvoerder.

Het beeld dat premier Marlin schetst, komt ook een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie „niet bekend” voor. „Er heeft continu een afweging plaatsgevonden tussen behoud van openbare orde en veiligheid en hulpverlening aan de bevolking, in overeenstemming met en ter ondersteuning van de lokale autoriteiten.” Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) zei maandagochtend in het Radio 1 Journaal dat premier Marlin tegen hem heeft ontkend dat er een interview met NRC is geweest. „Heel vreemd, ik ga er verder niet op in”, zei Plasterk.

Lees ook: Eilandbestuur op wankele benen

Minister van Justitie Rafael Boasman van Sint-Maarten wil niet ingaan op de plunderingen. „Ik wil niet terugkijken naar wat er gebeurd is”, zegt hij. „Iedereen, de lokale politie, de marechaussees en de militairen die hier zijn, doen hun best natuurlijk. Ik ben erg dankbaar voor alle hulp die we van buiten krijgen. Het is gebeurd. Jammer.”

Naschrift (17 september 2017): dit bericht is om 12.00 uur aangevuld met de reactie van de Commandant Zeestrijdkrachten en van minister Plasterk.