Iran dreigt grens met Koerdisch Irak te sluiten om referendum

Ook VN-chef Antonio Guterres heeft zondag het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum veroordeeld.

Koerden in Erbil wapperen met Koerdische vlaggen eerder deze week in de aanloop naar het referendum later deze maand.
Koerden in Erbil wapperen met Koerdische vlaggen eerder deze week in de aanloop naar het referendum later deze maand. Foto Safin Hamed/AFP

Iran dreigt de grens met Koerdisch Irak te sluiten als de regio later deze maand in een referendum voor onafhankelijkheid stemt. Ook overweegt Teheran de militaire samenwerking met de Koerden te staken. Dat heeft de secretaris van de Iraanse veiligheidsraad Ali Shamkhani volgens persbureau ISNA zondag gezegd.

Voor Iran is het van belang dat er een “verenigde, geïntegreerde federale overheid” blijft in Irak. “De afscheiding van de Koerdische regio van de Iraakse staat betekent [voor Iran] dat alle grensposten gesloten worden”, zei de secretaris op televisie. “De grensafspraken hebben alleen waarde met een centrale Iraakse overheid.”

De Koerdische leider Massoud Barzani bevestigde vrijdag dat het geplande referendum van 25 september ondanks internationale kritiek en veroordelingen uit Bagdad door zal gaan. Naar verwachting zal het merendeel van de Iraakse Koerden stemmen voor onafhankelijkheid. Hoewel het referendum niet bindend is, zal dit de overheid in Erbil extra draagkracht geven om zich af te scheiden van Bagdad.

Dit is volgens Shamkhani niet alleen gevaarlijk voor Irak zelf; het zou ook de hele regio kunnen destabiliseren. Iran steunt onder meer de Koerdische Peschmerga-strijders die vechten tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Strijd tegen IS

Ook VN-chef Antonio Guterres heeft zondag het onafhankelijkheidsreferendum veroordeeld omdat het een afleiding zou zijn van de gemeenschappelijke strijd tegen IS. In een verklaring zegt een VN-woordvoerder volgens Reuters:

“De secretaris-generaal respecteert de soevereiniteit, territoriale integriteit en eenheid van Irak. Hij vindt dat alle kwesties tussen de federale overheid en de Koerdische overheid moeten worden opgelost door middel van dialoog en constructieve compromis.”

Eerder werd het Koerdisch referendum al veroordeeld door de Verenigde Staten en Turkije. Istanbul vreest dat een onafhankelijke Koerdische staat separatisme onder Koerden in eigen land verder aan kan vuren. In het zuidoosten strijdt Turkije al jarenlang tegen militanten van de Koerdische Arbeiderspartij.