Droomstart voor renners van Sunweb

WK wielrennen Op de openingsdag van de WK pakte Team Sunweb de ‘dubbel’. Zowel de mannen als de vrouwen waren het snelst in de ploegentijdrit. „We waren goed bezig, maar dit is echt onverwacht.”

De vrouwenploeg van Sunweb, met onder anderen Lucinda Brand, Floortje Mackaij, Sabrina Stultiens en Ellen van Dijk, onderweg naar de wereldtitel ploegentijdrit in Bergen.
De vrouwenploeg van Sunweb, met onder anderen Lucinda Brand, Floortje Mackaij, Sabrina Stultiens en Ellen van Dijk, onderweg naar de wereldtitel ploegentijdrit in Bergen. Foto Jonathan NACKSTRAND/AFP

Eerst een wereldtitel voor de vrouwenploeg en later op de dag bleken ook de mannen het snelst in de ploegentijdrit. Team Sunweb had zich geen fraaier begin van de WK wielrennen in Bergen (Noorwegen) kunnen wensen. En dat in een jaar waarin kopman Tom Dumoulin de Giro d’Italia won en de ploeg zeer succesvol was in de Tour de France: met twee ritzeges en de groene trui voor Michael Matthews en daarnaast twee etappezeges en de bergtrui voor Warren Barguil.

Zondag won Team Sunweb – met de Nederlanders Dumoulin, Wilco Kelderman en Sam Oomen – de ploegentijdrit over 42,5 kilometer. Sunweb bleef BMC acht seconden voor. Team Sky werde derde, op 22 seconden. Dumoulin en zijn ploeggenoten sloegen toe in het laatste deel van de tijdrit. BMC leek op weg naar de derde wereldtitel, maar moest in het laatste deel na de klim twaalf seconden toegeven. Regerend wereldkampioen Quick-Step, met Niki Terpstra, eindigde als vierde op 35 seconden. Lotto-Jumbo moest genoegen nemen met de zevende plaats, op 1.19 minuut van Sunweb.

„We wisten dat we goed bezig waren, maar dit is echt onverwacht”, zei een totaal verraste Dumoulin na afloop. „Dit is dé teamwedstrijd van het jaar en die hebben we gepakt.” De tijdritspecialist beaamde dat het raceplan geslaagd was. „We probeerden om bij elkaar te blijven tot na de lange klim en dat heeft goed uitgepakt.”

Eerder op de dag wonnen de vrouwen van Sunweb ook al verrassend de wereldtitel. De ploeg met de Nederlandse wielrensters Lucinda Brand, Floortje Mackaij, Sabrina Stultiens en Ellen van Dijk was nog nooit eerder wereldkampioen geworden.

Sunweb onttroonde de eveneens Nederlandse ploeg Boels-Dolmans die op twaalf seconden als tweede eindigde. Voor Boels-Dolmans kwamen onder anderen Chantal Blaak, Amy Pieters en olympisch kampioene Anna van der Breggen in actie. Het Duitse Cervélo-Bigla was na 42,5 kilometer goed voor de derde tijd.

Voor Van Dijk was het de vierde keer dat ze deel uitmaakte van de winnende ploeg. In 2012 en 2013 won ze goud met Specialized-lululemon, vorig jaar met Boels. „Ik was hier niet van uitgegaan”, vertelde Van Dijk bij de NOS. „Het doel was een podiumplaats, maar we reden een supergoede wedstrijd.” Rust bewaren was het motto, volgens Van Dijk. „Daar lag de focus. We hebben vaak de fout gemaakt dat iemand zichzelf opblies.”

Van Dijk is dinsdag een van de drie Nederlandse deelneemsters aan de individuele tijdrit. „Het is niet mijn parcours, maar ik voel me goed. Dit geeft moraal.” De andere Nederlandse troeven zijn Van der Breggen en Annemiek van Vleuten. „Ik reed wel lekker, maar ik denk dat we wat power misten”, zei Van der Breggen over de tijdrit van haar ploeg. (NRC)