32 arrestaties bij linkse en rechtse demonstraties Enschede

In Enschede betoogt zondagmiddag onder meer de rechtse groepering Pegida tegen de islam.

Foto Lex van Lieshout/ANP

De politie in Enschede heeft zondagmiddag 32 betogers aangehouden die aanwezig waren bij demonstraties van linkse en rechtse groeperingen in de stad. De meesten werden gearresteerd omdat ze geen identiteitsbewijs bij zich hadden of gezichtsbedekkende kleding droegen, dan wel mee hadden genomen. Ook werden demonstranten aangehouden wegens opruien en het verstoren van de openbare orde.

In ieder geval een persoon is opgepakt omdat hij een boksbeugel bij zich droeg, meldt een woordvoerder. Een ander nam de politie mee, zo blijkt uit het persbericht, wegens “strafbare uitingen”. ANP meldt dat deze man, die sprak op een van de demonstraties, nog steeds vast zit. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan belediging van groepen mensen en discriminatie. De overige arrestanten zijn in de loop van de avond vrijgelaten.

In Enschede waren zondagmiddag meerdere groepen aan het betogen. Aan de rechtse kant demonstreerde Fortress Europe, waar ook Pegida onder valt, tegen de islam. De antifascisten van No-Hogesa en AFA Fryslân hielden tegendemonstraties. De burgemeester van Enschede riep de stad uit tot veiligheidsrisicogebied. De politie had daardoor het recht preventief te fouilleren.

Leiders antifascisten

Of de arrestaties verricht zijn bij de linkse dan wel de rechtse groeperingen wil de politiewoordvoerder niet zeggen. ANP meldt dat het mogelijk de leiders van de antifascistische groeperingen zijn, maar noch de gemeente noch de politie bevestigt dit.

De bijeenkomst van Fortress Europe vindt plaats tussen 14.00 uur en 16.30 uur op het grasveld langs Boulevard 1945. Mensen uit onder meer Finland, Duitsland, Oostenrijk en Engeland spreken tijdens de betoging. Een Duitse neonaziband, Kategorie C, treedt op. De tegendemonstranten is een plek aangewezen in het Volkspark.

NRC-redacteur Annette Toonen, die in Enschede aanwezig is, schat het aantal rechtse betogers op niet meer dan tweehonderd. De antifascisten zijn volgens haar met enkele tientallen aan het demonstreren.

Twitter avatar jeemgee Annette Toonen Podium Pegida klaar voor demonstratie, veel politie op de been in #Enschede https://t.co/QCtU4tSFww

Dit artikel is geüpdatet om het arrestantenaantal bij te werken.