Verkiezingscampagne

Ophef in Duitsland: AfD-voorman Gauland prijst prestaties van de nazi-soldaten

Duitsland heeft volgens AfD-voorman Alexander Gauland „het recht trots te zijn op de prestaties van Duitse soldaten in twee wereldoorlogen”. Dit blijkt hij 2 september gezegd te hebben. Donderdagavond kwam dit naar buiten, met videobeelden van zijn rede.

Gauland is een van de twee AfD-aanvoerders in de verkiezingscampagne. De anti-immigratiepartij staat in de peilingen op 12 procent, waarmee ze als twee na grootstein de Bondsdag zou komen. Schandalen en ophef over omstreden uitspraken van prominenten lijken de partij juist niet te schaden.

Een SPD-parlementariër reageerde geschokt. „Gauland heeft iedere schaamte verloren.” Een collega van de Groenen: „De Shoah en Wehrmacht-misdaden blijven altijd deel van onze identiteit.”

Eerder hebben AfD-leiders ervoor gepleit dat Duitsland zich moet bevrijden van de last van de nazitijd, in de woorden van Gauland „die twaalf jaren” (1933 tot 1945) – maar niet eerder met lof voor de Wehrmachtsoldaten. „Geen volk heeft zo duidelijk met een verkeerd verleden afgerekend als het Duitse”, zei hij. „Daarom zou men Duitsland niet meer steeds met deze twaalf jaar moeten confronteren. Zij hebben geen betrekking meer op onze huidige identiteit.”

„Zoals de Fransen terecht trots zijn op hun keizer, en de Britten op Nelson en Churchill, hebben wij het recht trots te zijn op de prestaties van soldaten in twee wereldoorlogen.” Het publiek applaudisseerde.

Tegen Gauland stelde justitie een onderzoek in wegens haatzaaien, om uitspraken over staatssecretaris van Integratie Özoguz, een in Duitsland geboren vrouw met Turkse wortels. Hij hekelde haar stelling dat „buiten de Duitse taal geen specifiek Duitse cultuur te identificeren is” en zei dat hij blij zou zijn als ze afgevoerd wordt naar Anatolië, met een term (entsorgen) die wordt gebruikt bij afvoeren van afval.

Het Duitse humeur na 12 jaar Merkel pagina 16-20