Referendum Catalonië

Madrid neemt verdere maatregelen tegen regering Catalonië, brief aan koning Felipe

De Spaanse overheid heeft haar grip op de financiën van Catalonië vergroot door de financiering van belangrijke diensten in de autonome regio over te nemen. De maatregel volgt op de verklaring van de Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras dat de Catalanen geen verantwoording meer af zullen leggen over hun uitgaven. Het is de zoveelste maatregel van Madrid tegen het Catalaanse referendum over onafhankelijkheid op 1 oktober. Bijeenkomsten over het referendum buiten Catalonië werden verboden, Catalaanse websites over het referendum zijn door Madrid uit de lucht gehaald en de Spaanse overheid dreigt Catalaanse ambtenaren te vervolgen die het referendum steunen. Volgens de Spaanse grondwet is een regionaal referendum verboden. In 2014 werd een onofficiële volkspeiling gehouden in Catalonië, waarbij meer dan 80 procent voor afscheiding stemde, maar veel tegenstanders bleven thuis. De Catalaanse president Puigdemont en burgemeester Colau van Barcelona hebben vrijdag in een brief aan koning Felipe VI en de Spaanse premier Mariano Rajoy aangedrongen op dialoog over de kwestie. (NRC)