Red Bull sterk op dag van motorruil

Formule 1 Op de dag van de al aangekondigde motorruil rond McLaren en Renault, was Red Bull dominant in de straten van Singapore.

De een (Max Verstappen) verbaasde het een beetje, de ander (Daniel Ricciardo) helemaal niet. Red Bull heeft er alles op gezet om van Singapore de beste race van het toch teleurstellende seizoen te maken. Het stratencircuit in Marina Bay ligt ze, dat wisten ze nog van voorgaande jaren – Ricciardo werd er de afgelopen twee jaar tweede. Veel bochten waarvoor veel neerwaartse kracht nodig is, en als Red Bull-auto’s één ding op orde hebben is het dat. De auto’s van Verstappen en Ricciardo kregen nog een upgrade, alles om misschien weer eens écht kans te maken.

De trainingen op vrijdag waren precies dat, trainingen, maar veelbelovend genoeg. Ricciardo was in beide de snelste, Verstappen werd derde en tweede. Koploper in de strijd om de titel Lewis Hamilton kwam er met zijn Mercedes niet aan, wat de Ferrari van Sebastian Vettel kan is niet helemaal helder, maar Red Bull lijkt ook met die auto het gevecht aan te kunnen gaan in de kwalificatie van deze zaterdag en de race op zondag.

McLaren verlost van Honda

Wat de coureurs in ieder geval niet zal hebben verbaasd, was de bevestiging van de al aangekondigde motorstoelendans in de Formule 1. De vrijdag in Singapore stond er uiteindelijk van in het teken. McLaren is na drie buitengewoon bedroevende seizoenen na dit jaar verlost van Honda als motorleverancier en rijdt vanaf volgend jaar met een motor van Renault. Het is afwachten of het genoeg is om de ontevreden tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso te behouden.

Toro Rosso, het opleidingsteam van Red Bull, neemt op zijn beurt afscheid van Renault en stapt over op Honda. Als voorwaarde voor het ontbinden van dat contract verruilt Carlos Sainz Toro Rosso voor Renault, in eerste instantie voor een jaar; hij blijft onderdeel van het Red Bull-programma en wordt min of meer uitgeleend. Sainz zal volgend seizoen een duo vormen met de Duitser Nico Hülkenberg. Van de teleurstellende Brit Jolyon Palmer wordt dus afscheid genomen en het is de vraag of hij ooit nog terug zal keren in de Formule 1.