Plantaardige taarten voor de bewuste zoetekauw

In de vitrine van Sharp Sharp prijken gelaagde biologische taarten van plantaardige producten. Vierkant, bont gekleurd en uiteenlopend van smaak. De taarten worden gebakken zonder suiker of gluten en dragen namen als Berry White No-cheesecake en Don’t Be Chai, Pumpkinpie.

Bedenkers zijn Renate de Klein (33) en haar wederhelft Frank Hanssen (35). „We maken bestaande smaken niet na, maar creëren liever iets nieuws”, zeggen de twee. Zoals brownies met een vleugje roos, abrikozentaart met kurkuma of verantwoorde koeken.

Het duo begon met zelf bakken omdat De Klein geen gluten verdraagt. En omdat ze als veganist zoete etenswaren miste die smeuïg en smaakvol waren. Wilde reisplannen werden van tafel geveegd toen de twee drie jaar geleden een prijs wonnen voor het beste foodconcept op de Rotterdamse Oogst Markt. Het was de eerste keer dat ze hun veganistische gebak presenteerden aan een breder publiek. „De tijd was rijp voor zoete alternatieven. Al werden we nog steeds gezien als hippies”, zegt De Klein. Zij werkte destijds als zelfstandig grafisch vormgever en Hanssen had een eigen ontwerpbureau. Hij verkocht zijn aandeel en investeerde een deel van de opbrengsten („Zo’n 50.000 euro”) in Sharp Sharp.

Sinds een jaar hebben ze een winkel aan de Hillelaan op Zuid, met zes medewerkers in loondienst die elke week zo’n 3.500 taartjes bakken.

Dat plantaardig eten tegenwoordig niet meer zo afwijkend is, merken de ondernemers ook aan de toenemende concurrentie. Toch leeft het koppel nog steeds een studentikoos bestaan. De Klein: „We investeren alles in Sharp Sharp. En we besparen niet op onze ingrediënten. Die moeten eerlijk zijn maar vooral goed smaken.” Dus eten bewuste zoetekauwen handgeplukte dadels uit Saoedi-Arabië, fairtrade cacao uit Madagascar en – iets dichter bij huis – munt uit de stadskruidentuin van Rotterdamse Munt.

Volgens De Klein weten buurtbewoners hun winkel te vinden. „Maar”, stelt Hanssen, „het merendeel van de bezoekers komt niet uit de stad. Rotterdammers gaan niet graag de brug over.”