Oudste mens (117) ter wereld overleden

Mosse-Brown was vijf maanden de oudste ter wereld. Dat is minder lang dan gemiddeld. Haar geheim: geen kip en geen varkensvlees.

Violet Mosse-Brown, voor zover bekend de oudste mens op aarde, is vrijdag op 117-jarige leeftijd in Montego Bay op Jamaica overleden. Dat meldt de Jamaicaanse premier Andrew Holness zaterdag via Twitter.

Mosse-Brown werd op 10 maart 1900 geboren op het eiland Jamaica. Zij volgde de Italiaanse Emma Morano op als ‘s werelds oudste. Morano overleed op 15 april van dit jaar op eveneens 117-jarige leeftijd. Zij werd geboren op 29 november 1899 en was daarmee destijds de laatste nog levende mens geboren in de negentiende eeuw.

En in augustus dit jaar overleed in de Israëlische stad Haifa ook al de oudste man ter wereld. Holocaustoverlever Yisrael Kristal stierf op 113-jarige leeftijd.

Meeste oudste mensen dragen titel ruim een half jaar

‘Oudste nog levende mens’ is natuurlijk ook geen titel die je vaak lang vasthoudt, schreef NRC-redacteur Casper van der Veen twee jaar geleden al.

“Eenmaal lukte het iemand om bijna tien jaar titelhouder te zijn. Maar dat was een extreem geval: de Française Jeanne Calment werd 122 jaar en 164 dagen en was hiermee de langst levende persoon aller tijden, ruim drie jaar ouder dan de mondiale nummer twee.

Toch houden meeste recordhouders het langer dan een half jaar vol. Mosse-Brown haalde dat met vijf maanden dus net niet. Overigens zijn het bijna altijd vrouwen die de oudste mens op aarde zijn: sinds 1955 mocht slecht zes keer een man zich oudste mens noemen.

Lees ook wat je de oudste ter wereld kan maken: Hoe lang is de oudste mens de oudste mens ter wereld?

Geen kip en geen varkensvlees

Volgens de 96-jarige zoon van Mosse-Brown was een van haar geheimen voor een lange leven het niet eten van twee soorten vlees: kip en varken. Wel was ze dol op vis, schapenvlees en koeienvoet. Verder at ze graag zoete aardappelen, mango’s en sinaasappelen, schrijft de krant The Daily Star.

Nabi Tajima uit Japan is nu de oudste nog levende mens, met 117 jaar 34 dagen.