Mislukte bom in emmer: 29 gewonden

Londen Doordat de timer verkeerd was afgesteld, vielen er geen doden bij een aanslag vrijdag in de Londense metro.

Gewonden bij station Parsons Green na de aanslag vrijdagochtend in Londen
Gewonden bij station Parsons Green na de aanslag vrijdagochtend in Londen Foto Daniel Leal-Olivas / AFP

Een witte emmer, weggestopt in een plastic koelboodschappentas: daar zat de bom in die vrijdagochtend in de Londense metro afging. Volgens de BBC was het ontstekingsmechanisme, in de vorm van een timer, slecht afgesteld. De bom ontplofte daardoor deels vlak voordat het treinstel om 8.20 lokale tijd het station Parsons Green, in de wijk Fulham, bereikte. Doden vielen er niet, wel 29 gewonden, van wie er acht dezelfde middag nog naar huis konden.

Dat de timer niet goed werkte was te danken aan het feit dat de aanslagplegers online behendiger actief waren dan in de praktijk, liet een voormalige politiechef van de Metropolitan Police met gevoel voor relativering aan de BBC weten. De aanslag, de zesde dit jaar in Groot-Brittannië, wordt beschouwd en onderzocht als een terroristisch incident. Vrijdagavond eiste IS de aanslag op via hun eigen nieuwsagentschap Amaq, meldde persbureau Reuters.

Premier May veroordeelde de daad „als een laffe aanval” en gaf aan dat het dreigingsniveau van ‘ernstig’ opgehoogd zou worden naar ‘kritiek’.

Terwijl vrijdagmiddag een klopjacht van start ging, liet de tv-zender Sky News weten dat de opsporingsdiensten een verdachte in beeld hadden. Die zou zijn geïdentificeerd met behulp van beelden van bewakingscamera’s. De politie wilde het bericht niet bevestigen.

Wie ook wist wie de dader was, was de Amerikaanse president Trump. Nog voordat duidelijk was wat er nu precies was gebeurd twitterde hij: „alweer een aanslag in Londen door een loser terrorist. Het zijn zieke, achterlijke lieden die Scotland Yard al in het vizier had. Proactief optreden nodig!”

Het is niet voor het eerst dat Trump na een aanslag in Londen de Londense autoriteiten betichtte van laksheid. Na de aanslag in juli maakte hij ruzie met burgemeester Sadiq Khan door diens kalmerende woorden als een vorm van wegkijken te interpreteren.

Khan zelf reageerde deze keer door op de Britse radio te zeggen dat hij het te druk had gehad om op Twitter te kijken, en dat hij zich in eerste instantie nu met de zoektocht naar dader of daders wilde bezighouden. Premier May had wel gekeken en liet de Britse pers weten: „Ik denk niet dat het ooit nuttig is om te speculeren over een onderzoek dat nog in volle gang is.”

In zijn vervolgtweets gebruikte Trump het nieuws uit Londen om zijn eigen beleid (de ‘travel ban’) aan te bevelen en om een pleidooi te houden om terroristen van internet ‘te weren’ („hun voornaamste wervingsmiddel”) en ook om Barack Obama er nog eens van langs te geven („We hebben de afgelopen negen maanden meer vooruitgang geboekt tegen ISIS dan de regering Obama in acht jaar. We moeten proactief en gemeen zijn!”).

De razendsnelle reacties vormden een contrast met het twee dagen lange zwijgen na de aanslag op een demonstrant in Charlottesville vorige maand door een white supremacist. Toen liet Trump weten liever eerst alle feiten op een rijtje te zetten.